Finländare minskar på köttätande främst av miljöskäl

Bild: Kristoffer Aberg

Mer än en femtedel av finländarna har minskat på sitt köttätande visar en undersökning. De flesta uppger att de ändrat på sina matvanor med orsak av miljön.

21 procent av finländarna har minskat på mängden kött som de konsumerar. Det visar en undersökning som Foodwest gjort. 2012 var andelen enligt en motsvarande undersökning endast 9 procent.

60 procent av dem som minskat på köttätandet uppgav i undersökningen belastningen på miljön som den främsta orsaken till att minska på köttätandet.

– Det glädjer oss att uppgifter om matens miljöeffekter leder till konkreta åtgärder. Att minska på köttkonsumtionen är ett betydande miljödåd som var och en av oss kan göra flera gånger om dagen, säger Annukka Valkeapää, sakkunnig i miljöskydd vid Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Av alla val som människor gör i sin vardag har matvanorna en betydande effekt på miljön.

– Finländare uppskattar natur och miljö och de flesta vill vara miljömedvetna. Att följa dessa värderingar bidrar också till den allmänna välfärden eftersom det också är hälsosamt att äta mindre kött, säger Valkeapää.

WWF:s största klimatevenemang Earth Hour firas på lördag klockan 20.30–21.30 finsk tid. Under en timmes tid ska onödig belysning släckas. Världsnaturfonden uppmanar finländare att fira Earth Hour exempelvis genom att äta en vegetarisk middag.

Foodwest gjorde undersökningen i maj 2017. 700 personer i åldern 16–69 svarade på en enkätundersökning på nätet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning