"Finländare mer punktliga än kroater"

KLAGA INTE. Merja Saarinoro uppmanar finländarna att uppskatta sitt land, men också våga se utanför dess gränser eftersom det ökar uppskattningen för det man har. Hennes reflektioner kan läsas på bloggen www.kaikukieku.blogspot.fi (finska) och www.blueberryecho.blogspot.com (engelska). Bild: Privat

VEM: Tradenomen Merja Saarinoro, 40. VAR: Flyttade till Kroatien för ett drygt år sedan.

Sommaren i Europa har varit ovanligt het, så även i Lahtisbördiga Merja Saarinoros nya hemland Kroatien. Men för henne handlar också hettan om en attitydfråga där hon justerat vardagen så att hon sköter det löpande under dygnets lite svalare timmar. Än så länge har det gått bra.

I Kroatien hamnade hon delvis av en slump då mannen i fjol våras blev erbjuden ett jobb där. Familjen hade länge talat om att flytta utomlands och då tillfället dök upp så tog de den.

– I fjol somras reste vi omkring olika länder och sedan beslöt vi att både hunden och jag också flyttar till Kroatien. Så jag sa upp mig från jobbet, bostaden i Helsingfors hyrdes ut och i slutet av november körde vårt flyttlass genom Europa.

Merja Saarinoro har alltid rest mycket, och under sina resor också skaffat nya perspektiv på Finland. Efter ett knappt år i Kroatien kan hon konkludera att Finland alltid kommer att vara viktigt för henne.

– Jag vet inte när eller ens om vi kommer att återvända permanent, men i Finland finns alla kära människor – familj och vänner – så det är alltid roligt att besöka dem. Det kan också hända att den fosterländska känslan har stärkts och romantiserats på den här korta tiden. Men den mest negativa upplever jag är det obönhörliga finländska klagandet och nedtryckandet av andras framgång som också tar sig uttryck i avund.

Den negativa energin tycker Merja Saarinoro att finländarna med fördel kunde använda till något mera konstruktivt. För Finland är, påminner hon, ett oerhört bra land att bo i och jämfört med den stora delen av världens befolkning så har vi det väldigt bra ställt.

– Välfärdssamhället med alla sina problem är trots allt just det: ett välfärdssamhälle. Här i Kroatien kan man inte ens drömma om de sociala förmåner som finns i Finland. Det är just den negativa atmosfären som gör att vi noga kommer att överväga om vi alls ska återvända.

Det är ändå inte med klagandet man förknippar Finland i hennes nya hemland. De som känner till Finland känner i regel åtminstone någon idrottare.

Matti Nykänen och Mika Häkkinen har nämnts. Också varvsindustrin är känd för sin höga kvalitet. Överlag tror jag att de lokala uppskattar finländare och de berömmer ofta våra språkkunskaper, samt anser att vi är pålitliga.

Enligt Merja Saarinoro hittas likheterna mellan Finland och Kroatien på någon nivå i närhistorien. Bägge länderna har sorterat under andra länder och folk, bägge har blivit självständiga från dem. Både kroater och finländare uppskattar också naturen och erbjuder fina natursevärdheter.

Och så finns olikheterna, som inbegriper sådant som tidsuppfattning.

– Finländare är punktliga medan kroaterna förvånar sig över att man kommer i tid, eller rentav lite i förtid, till ett möte. I Kroatien ligger man också efter Finland när det gäller miljöfrågor och avfallssortering. Samma sak gäller det byråkratiska, som är mycket mera komplicerat här.

Å andra sidan, säger hon, är kroaterna betydligt mer avslappnade på flera områden, såsom i alkoholbruket.

– Människorna här tycker om att festa med vänner och familj, men det är väldigt sällan man ser kraftigt berusade människor. Man går inte och "tar en öl" utan man går ut och "träffar sina vänner", och vid sidan av det mötet tar man kanske ett eller två glas öl.

En Finlandsanekdot har hon också, och den handlar om osthyveln. För inte så länge sedan förundrade sig Merja Saarinoros lokala vän nämligen över varför hennes man använde en kakspade på osten.

– Sedan såg min vän till sin förvåning hur kakspaden åstadkom en ostskiva. Då vi följande gång besökte Finland hämtade jag som specialleverans fyra Fiskars osthyvlar, som min vän och hens familj fick som gåva. En självklarhet för en, en mirakelmanick för en annan.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03