Finländare ivriga på att köpa sommarstuga – efterfrågan på lån nådde nya höjder i juni

Coronavåren fick finländare att vända blickarna mot det egna hemlandet och allt fler är nu intresserade av att köpa sig en egen sommarstuga. Den här bilden togs vid en sommarstuga i Sotkamo tidigare i juli. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

I juni utbetalades sammanlagt 154 miljoner euro i lån för fritidsbostäder, en summa som är högre än någonsin förut.

En sommarstuga i det egna hemlandet lockar nu alltfler finländare.

I juni 2020 utbetalades mer nya lån för fritidsbostäder än någonsin tidigare, meddelar Finlands Bank. Sammanlagt betalades under månaden ut 154 miljoner euro i så kallade fritidsbostadslån, vilket är en 64 procent högre summa än under motsvarande tid i fjol.

Även bostadsmarknaden upplevde ett uppsving i juni efter att majmånad var lugnare än normalt.

Efterfrågan på bostadslån steg och under månaden utbetalades nya bostadslån för sammanlagt 1,8 miljarder euro, vilket är 40 miljoner euro mer än vid motsvarande tid i fjol. Senast har utbetalningarna av bostadslån i juni nått den nivån år 2016.

Att coronavåren fått finländare att vända blickarna mot det egna hemlandet syns även i tidigare statistik från Lantmäteriverket. Under årets första fem månader ökade antalet sommarstugsaffärer enligt ämbetsverkets siffror med 17 procent i jämförelse med samma tidpunkt i fjol.

"För stugägare som överväger att sälja är det en bra tid att lägga ut fastigheten på marknaden. Det verkar finnas en efterfrågan på lämpliga sommarställen och priserna har gått upp", sade Taisto Toppinen, registerchef vid Lantmäteriverket, i ett pressmeddelande tidigare i somras.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning