Finländare har förlorat över 7 miljoner i bluffsamtal på två år – Traficom utreder sätt att stoppa samtalen

Nu ska Traficom utreda sätt att stoppa utländska bluffsamtal som ser ut att härstamma från Finland. Bild: Pixabay

Utländska bluffsamtal som ser ut att härstamma från Finland är ett växande problem. Nu vill Traficom och teleoperatörerna hitta sätt att stoppa dem.

Transport- och kommunikationsverket Traficom och de finländska teleoperatörerna utreder metoder för att stoppa utländska bluffsamtal. Mer specifikt är det fråga om utländska bluffsamtal där uppringarens telefonnummer är förfalskat så att det ser ut som om samtalet kommer från Finland.

Utländska bluffsamtal som ser ut att komma från Finland har varit ett växande problem sedan förra året. Under fjolåret och i år har finländare förlorat upp till 7,1 miljoner euro i olika slags bluffsamtal, enligt Centralkriminalpolisen.

I korthet gäller bluffsamtalen olika slags bedrägerier. Ett typiskt bedrägeri är att den som ringer uppger sig ringa från it-supporten och ber att få diverse personuppgifter av den uppringda. Uppgifterna används sedan till att stjäla pengar.

Teleoperatörerna är förpliktade att se till att telefonnummer som används inom Finland går att identifiera. Det gäller ändå inte situationer där samtalet kommer från utlandet. Därmed blir det möjligt för utländska ligor att ringa samtal som ser ut att komma från Finland genom falska telefonnummer.

Nu ska Traficom och de inhemska teleoperatörerna ta fram metoder för att hindra förfalskande av telefonnummer. Målet är att den som tar emot samtalet ska kunna vara säker på att ett samtal som ser ut att härstamma från Finland också gör det i verkligheten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning