Finländare flyger rekordmycket trots klimatkrisen

12,8 miljoner passagerare reste via de 21 flygplatser som Finavia äger under den första halvan av året. Bild: Anna Back/SPT

12,8 miljoner passagerare reste via de 21 flygplatser som Finavia äger under den första halvan av året.

Helsingfors-Vanda flygplats slog rekord i mängden flygpassagerare med två miljoner månatliga resenärer under årets första halva, skriver Finavia i ett pressmeddelande. Totalt reste 10,6 miljoner resenärer med reguljär– och charterflyg via Helsingfors–Vanda flygplats från januari till juni, vilket är en ökning med fem procent jämfört med samma tidsperiod förra året.

En stor del av denna ökning sker tack vare ett ökat antal passagerare som byter flyg vid Helsingfors-Vanda flygplats. Den här kategorin ökade med 15 procent jämfört med förra året, varav de flesta kom från rutter från Kina, Japan, Sverige och Tyskland.

Via de andra av Finavias flygplatser har 2,2 miljoner resenärer rest sedan början av januari och där är den årliga ökningen inte lika kraftig – endast 0,3 procent. Vissa flygplatser går det bättre för i landet än andra, till exempel Åbo flygplats ökade sitt passagerarantal med 7,4 procent och Rovaniemi med 7,9 procent under samma period.

Flera nya rutter till Kina

Två kinesiska bolag har öppnat sina första rutter från det kinesiska fastlandet till Helsingfors-Vanda. Det rör sig om Tibet Airlines, som i april började flyga från Jinan, och Juneyao Air som i slutet av juni började flyga från Shanghai. Totalt finns det 51 rutter som varje vecka går till Kina från Helsingfors-Vanda flygplats och 41 flyg som varje vecka går till Japan.

Bygget av den nya terminalen på Helsingfors-Vanda framskrider enligt planerna, uppger Finavia.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning