"Finländare borde njuta mera av vardagen"

LÄNGE BORTA. Erica Nieminen har alltid känt en dragningskraft till Paris. Hon bestämde sig tidigt för att någon gång bo i staden.Bild: Privat

VEM: Erica Ingman, 25, från Vasa. VAR: Bor i Paris efter studier i Ohio.

Erica Nieminen från Vasa flyttade till Ohio efter gymnasiet för att studera och tävlingssimma på college. I dag är hon 25 år, bor i Paris med sin pojkvän och arbetar med webbaserad marknadsföring.

De franska gatorna och uteserveringarna är alltid fyllda. Människor dricker vin och umgås efter sina långa arbetspass. Erica Nieminen märker väl av kulturskillnaderna mellan Finland och Frankrike efter att hon har bott två år i Paris.

– I Frankrike lever man inte för helgen. Här går man ut på restaurang och umgås med sina vänner även fast man tidigt ska till arbetet följande morgon, säger Nieminen.

I Finland kan det upplevas som udda om man bjuder alla sina vänner på en stor festmiddag en vanlig torsdag. Nieminen upplever att den finländska befolkningen tänker för mycket på morgondagen.

– Jag har märkt att finländare har svårt att ta vara på de små ögonblicken och njuta av vardagen, säger Nieminen.

Nieminen har redan hunnit bo utomlands i sex år. Först i USA, och nu två år i Paris. Sedan hon flyttade hemifrån har hennes Finlandsbild förändrats till det positivare.

– Jag romantiserar ofta Finland. Det kommer alltid att vara mitt hem trots att jag ännu inte har planer på att flytta tillbaka.

Fransmän och finländare har enligt henne inte så många likheter. Däremot har ett finskt utomhusspel, nämligen Mölkky, fått hög popularitet i de franska parkerna.

– Man ser alltid någon som kastar en rund träpinne. Här kallas spelet för Molkky, och uttalas Målkkih.

Under de senaste åren har Nieminen arbetat mycket med den finska marknaden via sitt eget jobb. På sin arbetsplats får hon arbeta med både finländare och fransmän.

– Det är tusen gånger lättare att arbeta tillsammans med finländarna. I Finland är man mera rakt på sak och hittar lösningar. Fransmännen säger oftast genast nej utan att se andra möjligheter. De är mera byråkratiska.

Det hon saknar mest med Finland är att allt löper effektivt. I Paris hade hon betydligt svårare att stadga sig, och fick genomgå en invecklad process.

– För att få hyra en lägenhet här behöver man ett franskt bankkonto. Ett bankkonto får man endast om man har en fast bostadsadress i Frankrike. Dessutom behövs en borgenär som såklart också ska vara fransk medborgare, säger Nieminen.

– Det finns så mycket som fungerar otroligt bra i Finland, det ska man ta vara på, fortsätter hon.

Enligt henne besöker fransmännen gärna Finland. Det är norrskenet och jultomten som lockar mest.

– Av mina vänner och bekanta som har besökt Finland har jag bara hört gott om deras resor. Det enda de kan klaga på är det kalla vädret, säger Nieminen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00