Finländare äter rågbröd i kristid

Rågbrödet är finländarnas favorit, också i coronatider. Bild: Cata Portin

Vad köper finländare hem i kristid, efter den första panikartade hamstringen av toapapper, pasta och konserver? Rågbröd, förstås!

När finländare försöker minimera sina vistelser på ställen där folk samlas samtidigt har många också skurit ner antalet butiksbesök till ett i veckan. Och då köper man hem sådant bröd som står sig länge, som just rågbröd, rostbröd och olika slags hamburger- och korvbröd. Det här framgår av bageriet Vaasans försäljningsstatistik från de senaste veckorna.

"Rågbröd passar utmärkt att frysa in och det är lätt att ta ut en bit för att rosta och njuta", skriver Minna Cousins, kommersiell chef vid Vaasan i ett pressmeddelande.

Däremot har åtgången av ljust vetebröd inte ökat alls, vilket troligtvis beror på att många familjer nu bakar en del bröd själva, då de är mera hemma och har tid för tidskrävande hushållssysslor.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning