Finländare äter rågbröd i kristid

Rågbrödet är finländarnas favorit, också i coronatider. Bild: Cata Portin

Vad köper finländare hem i kristid, efter den första panikartade hamstringen av toapapper, pasta och konserver? Rågbröd, förstås!

När finländare försöker minimera sina vistelser på ställen där folk samlas samtidigt har många också skurit ner antalet butiksbesök till ett i veckan. Och då köper man hem sådant bröd som står sig länge, som just rågbröd, rostbröd och olika slags hamburger- och korvbröd. Det här framgår av bageriet Vaasans försäljningsstatistik från de senaste veckorna.

"Rågbröd passar utmärkt att frysa in och det är lätt att ta ut en bit för att rosta och njuta", skriver Minna Cousins, kommersiell chef vid Vaasan i ett pressmeddelande.

Däremot har åtgången av ljust vetebröd inte ökat alls, vilket troligtvis beror på att många familjer nu bakar en del bröd själva, då de är mera hemma och har tid för tidskrävande hushållssysslor.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning