Finland vill fördubbla handeln med Afrika

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att många afrikanska länders ekonomi har vuxit under de senaste åren. Bild: Mikael Piippo/SPT

Till målen för samarbetet kring fred och säkerhet hör bland annat att stärka Finlands deltagande i krishanteringsinsatser i Afrika.

I torsdags godkände statsrådet Finlands Afrikastrategi. Strategin fokuserar inte på utveckling av Afrika eller utvecklingssamarbete, utan på att stärka Finlands politiska och ekonomiska relationer till de afrikanska länderna, Afrikanska unionen (AU) och regionala organisationer.

"Finlands diplomatiska närvaro och handel stärks på olika sätt. Vi önskar intensifiera samarbetet också i globala frågor", säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) i ett pressmeddelande.

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) anser att det finns goda möjligheter att utveckla handelsförbindelserna.

"Målet är bland annat att fördubbla handeln mellan Finland och de afrikanska länderna från 2020 till 2030 och att öka investeringarna i bägge riktningarna", säger Skinnari.

Till målen för samarbetet kring fred och säkerhet hör bland annat att stärka Finlands deltagande i krishanteringsinsatser i Afrika.

"Afrikas handelsekonomiska betydelse ökar"

Utrikesminister Haavisto säger att Afrika har förändrats avsevärt under de senaste åren.

"Många afrikanska länders ekonomi har vuxit, kontinenten har blivit politiskt och ekonomiskt mer integrerad och befolkningen växer kraftigt. Afrikas strategiska, geopolitiska och handelsekonomiska betydelse har ökat. Hur de afrikanska länderna anpassar sig till klimatförändringar, bevarar naturens mångfald och reagerar på befolkningstillväxtens utmaningar har konsekvenser inte bara för utvecklingen på den afrikanska kontinenten, utan också för Europa och Finland", säger Haavisto.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning