Finland vann EM-guld i amerikansk fotboll

Finland är nu tvåfaldiga europamästare i amerikansk fotboll. Bild: SAJL / Linda Mustakari

Det europeiska mästerskapet kom med minsta möjliga marginal – ett ytterligare poäng för Storbritannien skulle ha räckt till att snuva Finland på guldet.

Det finska damlandslaget har tagit EM-guld i amerikansk fotboll. Mästerskapen var grenens andra och spelades i Leeds i Storbritannien och i turneringen spelade förutom det blåvita landslaget också Sverige, Storbritannien och Österrike. Finland gick in i EM som regerande mästare och försvarade lyckat sitt guld.

Mästerskapet avgjordes i finalmatch mellan Storbritannien och Finland. Enligt turneringsformatet var utgångsläget att ifall Finland vinner eller förlorar med högst fyra poäng tar man sitt andra guld i följd och så blev det. Värdnationen spöade Finland med 18-14 men blev alltså ett poäng från hemmamästerskap. Avgörande var den finska running backen Tytti Kuusinens sista touchdown som säkrade guldet.

Silvret gick till grannlandet Sverige efter att de besegrat Österrike med 48-6 i lördagens tidigare match. Bronset stannade i Storbritannien.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning