Finland tog viktig seger mot Estland

Finland vann över Estland i en verklig thriller. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Entusiasm mot erfarenhet. Det var matchen mellan Finland och Estland när EM inleddes i Gdansk i Polen i ett nötskal. Matchen var viktig för båda lagen, eftersom möjligheten att ta sig vidare från gruppspelet kan ha avgjorts redan i första matchen.

Gdansk

Finland-Estland 3–2 (25–21, 25–22, 25–27, 22–25, 15–9)

Slutresultatet skrevs 3-2 och någon lätt match var det inte. Starten var nervös och i mångt och mycket var Estland det klart bättre laget. Två set tog Finland tack vare sin större rutin, men efter en bra finsk start i tredje set kom esterna igen och setet slutade med tilläggsbollar med siffrorna 25-27 då bägge parter hade chansen att avgöra.

Olli-Pekka Ojansivu var inte nöjd med matchen, men konstaterade att Estland var en relativt okänd motståndare.

– De spelade helt enkelt bra, säger Ojansivu.

Sauli Siirilä å sin sida konstaterar att segern var det viktiga.

– Det här är volleyboll. Estland var bra och hade ett strongt försvar, de var bra på delområden som brukar vara vår bravur, konstaterar Siirilä.

Esterna försvarade bra genom matchen samtidigt som Finlands anfall såg mjukt ut och varken smashare eller andra spelare verkade hitta några hål i det estniska försvaret.

Fjärde set började esterna med all den självsäkerhet ett vunnet set ger. När dessutom Finlands serveess Ojansivu misslyckades med sina servar såg det mörkt ut. Inte heller annars fungerade servespelet. Också de långa bollrallyna gick till Estland.

Siltala avgjorde

Det blev sist och slutligen lagets äldsta och tidigare lagkapten Antti Siltala som byttes in i mitten av fjärde set som spelade hem matchen åt Finland. Siltala fick också de övriga i laget att kämpa och esternas spel i det avgörande setet var klart nervöst.

Matchen bjöd inte på någon strålande volleyboll och den finländska erfarenheten verkade vara det som avgjorde. Där Finland nu gör sitt sjätte raka EM och har kvalificerat sig för VM har Estland inga topplaceringar under senare år.

Finländarna hade också matchen igenom problem med esternas snabba anfallsspel. När dessutom centerblockaren Tommi Siirilä skadade redan vid ställningen 3-3 i första set tog det ett tag för det finländska blocket att hitta sin plats. Markus Kaurto som tog hans plats klarade det ändå bra.

Siiriläs skada verkar inte vara så allvarlig och laget hoppas ha honom i spelskick senare under turneringen.

Öppningsmatchen var speciellt viktig eftersom tre lag ur gruppen tar sig vidare. De två övriga lagen i gruppen Polen och Serbien hör till världstoppen och skall Finland eller Estland ta poäng mot någondera av dem krävs mer än storspel. Med det spel lagen visade upp i inledningen är chanserna obefintliga.

Matchen mellan Finland och Estland började på många sätt redan utanför hallen. Runt 5 000 tillresta finländska supportrar och drygt 3 000 ester hejade i kapp på det egna laget.

För Finlands del fortsätter matcherna på lördagen då laget möter värdnationen Polen.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning