Finland tar emot 1 050 kvotflyktingar nästa år – inga nya länder på listan

Finland tar bland annat emot syriska och kongolesiska flyktingar nästa år. Bild: Pixabay

Syrien och Zambia finns på listan över länder som Finland tar emot kvotflyktingar från nästa år.

På torsdagen fastställde ministerarbetsgruppen för utvecklande av rättsstaten och för inre säkerhet hur Finlands flyktingkvot fördelas nästa år, då vi tar emot 1 050 kvotflyktingar.

"Vi har i Finland alla förutsättningar att hjälpa människor som söker skydd. Det är viktigt att vi kan bära vår andel av det internationella ansvaret och hjälpa dem som är i nöd", säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), som är ordförande för ministergruppen, i ett pressmeddelande.

Finland tar emot sammanlagt 550 syriska flyktingar från Libanon och Turkiet samt 250 kongolesiska flyktingar från Zambia. Dessutom tar Finland emot 130 flyktingar som evakuerats från Libyen till Niger eller Rwanda.

Utöver detta har Finland beredskap att ta emot ytterligare 120 flyktingar, oberoende av nationalitet eller religion. Akuta fall ingår också i siffran.

Hur flyktingkvoten fördelas grundar sig på ett förslag av FN:s flyktingorganisation UNHCR och på att Finland i huvudsak fortsätter att ta emot samma flyktinggrupper som under de senaste åren. På så sätt kan man bäst dra nytta av tidigare erfarenheter. Man använder också coronapandemin som en motivering att inte ta emot flyktingar från nya länder.

"Vi fortsätter konsekvent att ta emot de mest utsatta och sårbara flyktingarna. När det gäller flyktingkvoten lägger vi huvudvikten på familjer samt kvinnor och barn i utsatt läge", säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).

Riksdagen fattar det slutgiltiga beslutet om flyktingkvoten i december i samband med att budgeten fastställs.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning