Finland stöder vaccinforskning med miljoner, THL får anslag för att utveckla testning

Det kommer att ta minst ett år, enligt de mest optimistiska förutsägelserna, att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Bild: SPT

Finland bidrar med 36 miljoner euro till den insamling som Europeiska kommissionen startat.

Europeiska kommissionen har inlett en insamlingskampanj för att finansiera utvecklingen av behandlings- och diagnosticeringsmetoder för covid-19 och ett vaccin mot coronaviruset som orsakar infektionssjukdomen. Målet är att nå över åtta miljarder euro. Finland gav ett finansieringslöfte på 36 miljoner euro vid måndagens möte som inledde insamlingskampanjen.

Löftet består delvis av stöd som beviljats redan tidigare under våren, bland annat till Världshälsoorganisationen WHO och den internationella vaccinforskningen. Nya finansieringslöften är ett stöd på 2,5 miljoner euro till den internationella vaccinationsalliansen Gavi och en ökning av det humanitära biståndet med 10 miljoner euro.

Det tar minst ett år, enligt de mest optimistiska förutsägelserna, att få fram ett vaccin mot coronaviruset.

Regeringen har också beviljat Institutet för hälsa och välfärd en finansiering på sex miljoner euro, främst för att utveckla metoder för snabbdiagnostik och antikroppstester samt uppföljning av effekterna av åtgärderna för att bromsa spridningen av coronaviruset.

Dessutom planerar regeringen en betydande finansiering till den nationella vaccinforskningen, skriver Social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning