Finland stod för en superskräll – skickade hem guldfavoriten Sverige efter drama

Finland är klart för semifinal. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Finland stod för en sällan skådad sensation i ishockey-VM. Lejonen skickade hem stjärnfyllda Sverige efter en jätteinsats.

Klubbadresser, meriter, individuell skicklighet. Det var enkelt att lista otaliga argument för att Sverige var gigantisk förhandsfavorit i VM-kvartsfinalen mot Finland.

På isen blev det något helt annat. Lejonen gjorde en makalös krigarinsats mot det NHL-fyllda svenska laget.

Finland hade laddat batterierna och detonerade när domaren släppte pucken i isen. Lejonen höll det darriga svenska försvaret sysselsatt, blottade Henrik Lundqvists osäkerhet i målet och pressade Sverige mot väggen med ett fartfyllt spel.

Den blåvita jätteinsatsen gav också en enorm sensation. Finland vann kvartsfinalen med 5–4 efter ett förlängningsdrama och skickade hem en av turneringens guldfavoriter.

Sakari Manninen blev stor hjälte i tre mot tre-spelet – och såg till att Finland spelar semifinal mot Ryssland på lördag.

– Nu blir motståndet ännu tuffare, men vi kan ge vilket lag som helst en match. När man spelar med passion och hjärta kan det ge resultat. Det här visar att det finns riktigt bra spelare som håller till i Europa, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen till C More.

Lundqvist osäker i målet

Lejonen fick en optimal start på kvartsfinalen. Prick en minut var spelad när Niko Mikkola skickade in 1–0 bakom Lundqvist.

Den svenske målvaktens agerande var under all kritik – och veteranen såg aldrig ut att bli varm i kläderna. Pucken studsade runt Lundqvist hela matchen.

Efter Finlands drömstart reste sig Tre Kronor. Först 1–1 i powerplay och 2–1 via Henri Jokiharjus skridsko, sedan 3–1 efter att Elias Pettersson snurrade upp Miika Koivisto på läktaren.

När Pettersson pricksköt in det tredje målet i början av andra perioden kändes det som att Finlands ryggrad var nära att knäckas.

Men icke, Lejonen pumpade upp trycket i sitt spel och pressade tillbaka Sverige. I egen zon trivs inte det här svenska laget och Finland skapade lägen.

Mål av Petteri Lindbohm och Jani Hakanpää kvitterade matchen – och Finland hade bud på mer. Lejonen dominerade matchbilden, men tvingades ändå gå till periodpausen i underläge.

Mål efter videogranskning

Efter 39.35 kom ett mål som väldigt få uppfattade. Erik Gustafsson krutade på och pucken såg ut att gå klockrent i stolpen.

Repriserna visade ändå tydligt att pucken gick rakt i målkameran inne i buren. Efter videogranskning godkändes 4–3-målet.

De svenska spelarna såg nästan förvånade ut när domarna dömde mål, men fullträffen var odiskutabel.

I den tredje perioden blev de svenska spelarna allt passivare och Lejonen gick till attack. Finland skakade om Tre Kronor ordentligt och efter 58.31 var det kvitterat.

Marko Anttila bökade in 4–4 och fixade en förlängning. Där klev Sakari Manninen fram.

Han prickade in 5–4 i krysset och fullbordade en magisk kväll. Manninen stod för 1+3 när Finland punkterade de svenska drömmarna om ett tredje raka VM-guld.

– Jag hade varit stolt även om vi hade förlorat i kväll. Vi har spelat en så bra ishockey här, säger Jalonen.

Finland–Sverige 5–4 e. förl. (1–2, 2–2, 1–0, 1–0)

1.00 1–0 Niko Mikkola (Harri Pesonen, Sakari Manninen)

2.38 1–1 John Klingberg (William Nylander, Alexander Wennberg) PP

16.57 1–2 Patric Hörnqvist (Oliver Ekman Larsson, Adam Larsson)

20.25 1–3 Elias Pettersson (Gabriel Landeskog, Oliver Ekman Larsson)

25.04 2–3 Petteri Lindbohm (Sakari Manninen, Harri Pesonen)

29.08 3–3 Jani Hakanpää (Sakari Manninen)

39.35 3–4 Erik Gustafsson (Gabriel Landeskog, Alexander Wennberg)

58.31 4–4 Marko Anttila (Niko Ojamäki, Mikko Lehtonen)

61.37 5–4 Sakari Manninen

Räddningar: Kevin Lankinen 13/17, Henrik Lundqvist 27/32.

Utvisningar: Finland 2x2 min, Sverige 0x2 min.

Kvartsfinaler:

Kanada–Schweiz 3–2 e. förl., Ryssland–USA 4–3, Finland–Sverige 5–4 e. förl., Tjeckien–Tyskland 5–1.

25 maj: Semifinaler, Ryssland–Finland, Kanada–Tjeckien.

26 maj: Final och bronsmatch.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning