Finland slog Luxemburg – "Skönt att äntligen få vinna"

Benjamin Helander visade med besked att han för tillfället är landslagets förstaval på vänsterkanten. Bild: FSC Media

Landslaget satte punkt för sin långa segertorka då laget efter en stark avslutning slog Luxemburg.– Det här är en väldigt viktig seger för hela laget, säger matchens lirare Nico Rönnberg.

Det var glada miner bland de finländska spelarna efter matchen mot Luxemburg. Den 14 månader och 12 matcher långa segertorkan var över efter en lite seg men till slut klar seger inför hemmapubliken.

– Äntligen, säger Nico Rönnberg med eftertryck då han blickar upp mot resultattavlan.

Men bara en dryg halv timme tidigare hade landslagstränaren Kaj Kekki stått i ett omklädningsrum med ett gäng bleka killar sittande på sina platser då det stod 13–13 på tavlan.

– Det kändes att vi hade press på oss i dag. Kanske det därför inte såg så bra ut i början. Men vi gjorde vad vi kommit överens om och gör som helhet en bra match, säger Rönnberg.

Det är en sanning med modifikation. I inledningen av matchen följde laget inte helt de överenskomna linjerna och Luxemburg kom åt att näta enkelt vid flera tillfällen.

Rönnberg höll Finland så gott som på egen hand med i matchen då han såg ut att göra precis vad han ville på planen. Cocksspelaren sköt hela 12 mål i matchen och spelade dessutom fram sina lagkamrater till bra lägen som de både utnyttjade och brände.

– Vi håller lugnet trots att vi gör en del missar och samarbetet mellan målvakt och försvar inte fungerar så bra i första halvlek, säger Rönnberg.

Den egna insatsen var han rätt nöjd med.

– Det var väl helt ok. Jag lyckas väl styra upp spelet lite bättre än tidigare och gör inte bara många mål utan spelar också fram lägen till andra, säger han.

Trots att Finlands insats var långt från perfekt eller ens speciellt bra var det viktigaste i matchen att ta en seger och vända den negativa trenden. Det lyckades man med.

– Det är väldigt viktigt att vi vinner och det här är en skön seger, säger Rönnberg.

– Jag tror att den är ännu skönare för de unga i laget. Det är jätte viktigt för dem att få vara med och vinna.

En av de unga i laget som fick vara med och vinna och som starkt bidrog till segern genom sitt fördomsfria och starka spel på vänsterkanten var Benjamin Helander. Helander stod för en perfekt insats med undantag av ett missat sjumeterskast och visade att han för tillfället ska vara förstaval på vänsterkanten då Teemu Tamminen inte ser ut att komma någon vart i sitt spel.

– Jag fick ansvar och ville visa vad jag kan. Då jag fick lägen lyckades jag också sätta bollen i mål så det gick nog bra för mig, säger femmålsskytten Helander.

– Det viktigaste är förstås att laget vinner och det ger mycket motivation för fortsättningen. I synnerhet efter att det varit lite trögt på sistone.

– Det var skönt att äntligen få vinna, säger Helander efter sin första seger i landslaget.

Tränaren Kekki har använt Helander rätt sparsamt i landslaget då han varit lite orolig för hur Helanders fysik håller i de tuffa matcherna.

– Det är klart att man som tävlingsmänniska alltid vill spela så mycket som möjligt och att jag gärna spelat mera. Men man måste göra så bra ifrån sig som man kan då man får chansen, säger Helander.

– Mina chanser att få större roll stärktes säkert efter i dag.

Helander har rätt i det han säger. Efter matchen sade Kekki att det är onödigt att vara orolig för Helanders fysik då motståndarna aldrig får tag på honom.

– Tanken är att han ska få ansvar också i bortamatchen mot Ryssland, säger Kekki.

– Jag tycker man ser på Tamminen att han är sliten och inte har återhämtat sig ordentligt efter den tuffa hösten med Cocks, fortsätter han.

Resultat

VM-kval

Finland–Luxemburg 30–25 (13–13)

Finlands målskyttar: Oscar Kihlstedt 3, Fredrik Forss 2, Nico Rönnberg 12, Benjamin Helander 5, Robin Sjöman 1,Max Granlund 3, Topias Laine 3, Teemu Tamminen 1.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46