Finland skuffas ner av "Sipilägate" – förlorar topplats i pressfrihetsindex

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Organisationen Reportrar utan gränser (RUG) har puttat ner Finland från topplatsen till en tredje plats på listan över pressfriheten i olika länder. Orsaken är den press som statsminister Juha Sipilä utövade på Yle.

Organisationens generalsekreterare Christophee Deloire säger att beslutet att fälla Finland nedåt är årets viktigaste händelse. Det som gör saken överraskande är enligt Deloire att journalisternas yrkeskunskap och god sed inte stoppade en försämring av pressfriheten.

Ilkka Nousiainen som leder den finländska avdelningen av organisationen påpekar att Sipiläs sätt att ingripa i enskilda journalisters jobb sågs som en begränsning av pressfriheten inte bara i Finland utan också utomlands.

– När man till detta fogar att enskilda journalister avgick på goda grunder förmedlades en bild som inte passar ett land som ska utgöra en modell för andra inom pressfriheten, säger Nousiainen.

Finland har toppat den årliga listan sedan 2010. Nu tog Norge över första platsen följt av Sverige. Norge avancerade två platser sedan i fjol, Sverige sex.

Organisationen konstaterar att journalister i Sverige fortfarande hotas, men myndigheterna tar saken på allvar. En del av de som har hotat journalister har dömts, konstaterar RUG, som anser att samarbetet mellan polisen, medierna och journalistförbunden är ett steg mot det bättre. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03