Finland skriver protestbrev på grund av leveranssvårigheter av vaccin

Enligt Pfizer beror leveranssvårigheterna på den omorganisering som var nödvändig för att bolaget ska kunna höja produktionskapaciteten på sikt. Bild: Jean-Francois Monier/Lehtikuva

Finland väntas få cirka 13 000 färre doser av Pfizers och Biontechs coronavaccin nästa vecka. Finland vädjar nu till EU-kommissionen om åtgärder för att effektivera leveranserna.

Leveransen av läkemedelsbolagen Pfizers och Biontechs coronavaccin blir mindre än planerad nästa vecka. Hela Europa tampas med samma problem, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Finland hade räknat med att få cirka 50 000 doser av Pfizers och Biontechs coronavaccin nästa vecka, men nu får hälsovårdsmyndigheterna nöja sig med endast 37 000 doser.

Situationen drabbar i synnerhet sådana sjukvårdsdistrikt som hade beställt stora mängder coronavaccin. Det här innebär att tidtabellen för det finska vaccinationsprogrammet fördröjs ytterligare.

Enligt Pfizer beror leveranssvårigheterna på den omorganisering som var nödvändig för att bolaget ska kunna höja produktionskapaciteten på sikt. Omorganiseringen kommer att försvåra leveranserna i flera veckors tid, skriver Institutet för hälsa och välfärd.

Finland får enligt en förhandsbeställning 1,23 procent av alla coronavacciner som har upphandlats av EU. Mängden motsvarar den finska befolkningens andel av hela EU:s befolkning.

Protestbrev till EU-kommissionen

Finland, Sverige, Danmark, Estland, Lettland och Litauen vädjar nu till EU-kommissionen att den ska vidta åtgärder för att effektivera leveranserna av Pfizers och Biontechs coronavaccin.

Kravet formuleras i ett brev som riktas till EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides och som har undertecknats av de nordiska och baltiska EU-ländernas hälsoministrar. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) har undertecknat brevet för Finlands del.

Hälsovårdsministrarna kräver att EU-kommissionen ska trygga leveranserna i enlighet med tidigare köpeavtal och förhandsbeställningar. Pfizer meddelade om sina leveransproblem i torsdags.

EU-kommissionen har sammankallat ett möte för att diskutera problemen med Pfizers och Biontechs leveranser av coronavaccin.

"EU-kommissionen måste göra sitt yttersta för att vi ska kunna hålla fast vid den ursprungliga tidtabellen för leveranserna", säger Krista Kiuru i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning