Finland skriver hockeyhistoria – knäckte Kanada och är i VM-final

Nelli Laitinen och Melodie Daoust i en av många närkamper i VM-semifinalen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sensationen är ett faktum. Finland stod för en enorm insats i VM-semifinalen och slog giganten Kanada efter stor dramatik.

Damlejonen har gång på gång pratat om att laget är närmare giganterna Kanada och USA nu. I hemma-VM skulle Finland utmana nordamerikanerna.

Efter två storförluster i gruppspelet kändes det som tomma ord. Efter semifinalen mot Kanada är det dags att revidera omdömet.

Fakta

Målskyttarna i VM-semifinalen

Kanada–Finland 2–4 (1–1, 1–2, 0–1)

2.32 1–0 Jamie Rattray (Laura Stacey)

16.23 1–1 Ronja Savolainen (Jenni Hiirikoski, Noora Tulus) PP

26.50 1–2 Jenni Hiirikoski (Noora Tulus, Ronja Savolainen) PP

27.53 2–2 Loren Gabel (Brianne Jenner, Ann-Sophie Bettez)

36.18 2–3 Susanna Tapani (Nelli Laitinen, Michelle Karvinen)

59.42 2–4 Ronja Savolainen

Finland stod för en jätteinsats och pressade fram en skräll. Efter en thriller vann Damlejonen med 4–2 och avancerade till söndagens VM-final.

Segern är historisk. Finland har aldrig spelat en VM-final och för första gången någonsin är det inte Kanada och USA som spelar om guldet.

Efter tio minuters spel såg det verkligen inte ut att gå så. Kanada tryckte på med allt de hade från start, gick rakt mot kassen och fick också ledningsmålet efter 2.32.

Efter chockstarten anpassade sig Finland till kravbilden för dagen och höjde tempot. Tack vare två mål i powerplay tog man ledningen.

Först styrde Ronja Savolainen in 1–1 i första perioden och i andra perioden krutade Jenni Hiirikoski, som gjorde en urstark semifinal, in 2–1.

Räty strålande i målet

Kanada tryckte in kvitteringen kvickt, men i slutet av den andra perioden återtog Finland greppet. Ett nytt skott från långt håll hittade in bakom Shannon Szabados.

Inför den tredje perioden var frågan om Finland skulle lyckas hålla i. I gruppspelet ledde Damlejonen mot USA efter två perioder, men förlorade den tredje med 0–5.

Då rasade det finländska spelet ihop totalt. I semifinalen kom inte samma kollaps, men perioden blev en lång kamp mot klockan.

Kanada låg på för ett 3–3-mål, men den blåvita ledningen höll. Noora Räty gjorde en strålande match mellan stolparna och utespelarna offrade precis allt för att ta en historisk finalplats.

Pucken dansade på den finländska mållinjen, domarna videogranskade ett läge och Kanadas plockade ut målvakten.

Inget hjälpte. I stället fick storfavoriten Kanada se Ronja Savolainen avgöra med 4–2 i tom kasse.

När pucken gled över mållinjen lyfte taket på hallen. Spelarna samlades i en hög på isen och publiken fick glädjefnatt.

Kanada föll tungt och tvingas spela i bronsmatchen. Finland får chansen att fullborda VM-sensationen framför hemmapubliken i Esbo i söndagens final.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning