Finland skickar trupp till Kabul – extra riksdagsbeslut på fredag

De soldater som regeringen vill skicka till Kabul ska hjälpa till vid evakueringarna. Bild: Lehtikuva-AFP

Regeringen anser att finländska trupper behövs vid Kabuls flygplats i Afghanistan för att möjliggöra evakueringen av de finländare samt de afghaner som ska få skydd i Finland.

Finland kommer att skicka soldater till Afghanistan. Det meddelade utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) under en presskonferens på torsdagskvällen.

Soldaterna som enligt försvarsminister Antti Kaikkonen (C) räknas i "några tiotal" ska skydda de civila i Afghanistan som hjälper till med evakueringsuppdragen.

Statsrådet diskuterade ärendet tidigare under torsdagen och godkände då en redogörelse om sändningen av trupper till Afghanistan. Redogörelsen behandlas i riksdagens utrikesutskott genast på fredag morgon.

För tillfället har riksdagen sommaruppehåll, men kommer ändå att samlas till plenum vid lunchtid på fredag för att behandla frågan. Därefter ska president Sauli Niinistö godkänna ärendet.

Vältränad grupp yrkesmilitärer

Antti Kaikkonen säger att den finländska truppen ska arbeta på eller nära intill flygplatsen i Kabul och kommer att vara beväpnad för eget skydd. Truppen kommer endast att bestå av fast anställda finländska soldater. Inga beväringar kommer att ingå i truppen.

– Flera andra länder använder eller planerar även att använda sig av nationella trupper i Afghanistan, säger Kaikkonen.

Hur truppen kommer att transporteras till Afghanistan eller vilken utrustning den kommer att ha utöver personlig utrustning vill Kaikkonen inte av säkerhetsskäl svara på.

För operationen har Finland inte enligt utrikesminister Haavisto stått i direktkontakt med den nya talibanregimen i Kabul.

– De kontakterna sköts i huvudsak av FN och vi väntar nu på att FN:s specialsändebud ska komma till landet, sade Haavisto.

Kaotiskt vid flygplatsporten

Kaikkonen säger att den den nya regeringen i Afghanistan verkar godkänna att utländska trupper befinner sig på flygplatsen. Den nya regeringen har enligt honom gett tid till slutet av augusti att evakuera personer ur landet.

Vid flygplatsens port beskrivs läget som kaotiskt. Där råder också ett system med slots , där olika länder vid vissa givna tider har bokats in för att slussa in i första hand sina medborgare på den internationella Hamid Karzai-flygplatsen. Också för evakueringsflygen råder tidtabeller för när de kan landa och få mellan en och två timmar på sig att lasta och lyfta igen.

De flesta evakuerade transporteras enligt Pekka Haavisto till städer i grannländerna, för att sedan flyga till sina hemländer på olika vägar med reguljärflyg. Som främsta evakueringsorter nämnde Haavisto Doha i Qatar, georgiska Tbilisi och Almaty i Kazakstan.

34 personer finländare har evakuerats

Tidigare under torsdagen meddelade Haavisto att totalt 34 finländare nu har evakuerats från Afghanistan. 18 av dem har anlänt till Finland och de övriga är enligt honom på resa.

Under presskonferensen bekräftade Haavisto även att de första afghanerna som ska komma till Finland har lyckats ta sig in på flygplats.

Regeringen har tidigare beslutat att totalt 170 afghaner som arbetat för Finland i Afghanistan ska få skydd i Finland. De senaste dagarna har även diskuterats om antalet borde utökas med bland annat de liv- och säkerhetsvakter som har haft ett synligt arbete för att skydda finländare.

Haavisto säger att man nu i den akuta fasen har utgått i från att de personer som får komma till Finland är personer som haft en direkt arbetsrelation med Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning