"Finland ska vara redo för hackerattacker inför presidentvalet"

USA anklagar Ryssland för dataintrång i syfte att påverka det amerikanska presidentvalet. Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola varnar för att också Finland kan drabbas av hackerattacker i syfte att påverka väljarna inför allmänna val.

Efter att tidigare ha antytt rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet anklagar USA nu officiellt Ryssland för att lägga sig i den amerikanska valrörelsen.

I fredags gick amerikanska underrättelsemyndigheter ut med beskedet om att både personer och politiska organisationer fallit offer för ryska hackerattacker: "Vi tror utifrån omfattningen och känsligheten i dessa ansträngningar att endast högt uppsatta tjänstemän i Ryssland har kunnat auktorisera de här aktiviteterna", slog amerikanska underrättelsemyndigheter fast. I tisdags meddelade Vita huset att man kommer att vidta motåtgärder mot Ryssland.

Tillvägagångssättet för de ryska hackeroperationerna är känt. Dataintrången har skett genom att en hackerorganisation som kallar sig Guccifer 2.0 har brutit sig in i demokratiska partiets e-postsystem. De privata e-postbreven har sedan läckts ut via semilegala databaser som DCLeaks.com och Wikileaks.

Ordföranden för Hillary Clintons kampanjrörelse, John Podesta, berättar för tidningen Politico hur FBI och andra myndigheter som undersöker intrånget i hans e-post har låtit förstå att en av presidentkandidaten Donald Trumps topprådgivare ska ha konspirerat med Wikileaks och rysk underrättelsetjänst i syfte att förstöra Clintons kampanj. Rysslands president Vladimir Putin tillbakavisar anklagelserna och kallar dem löjliga.

Donald Trump som tidigare har uppmanat Ryssland att rikta hackerattacker mot Clinton och har ifrågasatt den amerikanska underrättelsetjänsten, har i sin tur uppmanat väljarna att ta del av de läckta breven: "Jag hoppas att människor bekantar sig med hennes skamliga beteende som exponeras av Wikileaks. Hon är olämplig att bli president" skriver Trump på Twitter.

Mika Aaltola, programdirektör vid Utrikespolitiska institutet, är bekymrad över dataintrången och läckorna:

– Det är illavarslande att också brittiska och tyska underrättelsemyndigheter ser tecken på motsvarande operationer som har drabbat deras parlament.

Aaltola säger att Finland nu måste vara på sin vakt eftersom det som har skett på annat håll också skulle kunna hända hos oss.

– Huvudavsikten med hackeroperationerna är destabilisering, säger Aaltola och nämner särskilt det instundande finländska presidentvalet och eventuella kommande folkomröstningar av utrikespolitisk betydelse.

Ser du att Ryssland kan komma att utsätta Finland för motsvarande metoder som de som använts inför det amerikanska presidentvalet?

– Inget demokratiskt land kan förbise vad som har skett den senaste tiden. Presidentvalet i Finland är betydelsefullt, geopolitiskt finns det ett klart motiv och förmågan finns bevisligen också.

Vad ska Finland göra för att gardera sig?

– Det är viktigt att folk känner till att sådant här förekommer. I synnerhet när det handlar om informationsläckor gäller det att inse att de inte behöver vara harmlösa, utan kan vara strategisk påverkan av en främmande makt. Det här ska man alltid tänka på vid läckor som berör utrikespolitik eller uppgifter som kan inverka på centrala politikers valframgång.

Tidpunkten för de senaste amerikanska e-postläckorna tyder på att avsikten med dem var att åstadkomma maximal skada för demokraterna.

– Tajmningen är ingen slump. Intrånget är känt, likaså avsikten med läckan: att skada den ena presidentkandidaten. Omständigheterna gör att man fattar misstankar om att Kreml ligger bakom det hela, säger Aaltola.

Han tillägger att planerna visserligen den här gången ser ut att gå i stöpet på grund av tv-inspelningen där Trumps sexistiska kommentarer publicerades.

Aaltola säger att det är första gången vi ser hackerattacker av den här omfattningen vars syfte är att påverka ett allmänt och politiskt val.

– Alltid har det förekommit propaganda och desinformation men hackerattacker och dataläckor erbjuder helt nya metoder som är effektivare än låt säga flygblad eller penningdonationer. Den demokratiska sårbarheten har ökat kraftigt i och med digitaliseringen.

Räcker tiden till för att Finland ska hinna gardera sig mot hackerattacker vars syfte är att påverka folkopinionen inför ett val?

– Jag tror inte att Finland kommer att vakna i tid också om vi ser vissa positiva tecken: till exempel arbetet med att se över underrättelselagen. Redskapen för cyberpåverkan utvecklas i rasande fart och Ryssland är i toppklass när det gäller att använda cybermetoder för politisk påverkan vid sidan om andra mer konventionella åtgärder.

Men Mika Aaltola menar att loppet inte behöver vara kört:

– För demokratier gäller det att öka folks kunskap om de här fenomenen. Påverkningsförsöken lyckas inte om folk vet hur man ska genomskåda dem och är medvetna om vad som sker.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning