Finland ska upptäcka nya arter tillsammans med grannarna

Gallmyggan Dicerura rossica upptäcktes för första gången i Sverige 2013. Det är bara en av flera tusen för Sverige nya arter som upptäckts det senaste decenniet. Bild: Mathias Jaschhof/TT

Finland går med i ett svensk-norskt samarbetsprojekt för att kartlägga okända och dåligt kända arter i naturen. Svenskarna och norrmännen har hittat tusentals nya arter på tio år.

Svenska och norska naturvetare har sedan 2009 samarbetat för att utforska ländernas djur- och växtarter. Nu går Finland med i projektet. Ett avtal om detta undertecknades på Nordiska rådets session i Stockholm på onsdagen.

– För tio år sedan valde vi att stå utanför eftersom vi var sysselsatta med ett eget projekt för att utforska dåligt kända arter i skogsmiljöer, säger miljöminister Krista Mikkonen (Gröna).

Nu vill Finland i stället hänga på grannländernas projekt.

– Det här blir utförligare eftersom det gäller arter i alla naturmiljöer, inte bara i skogen, säger Mikkonen.

Regeringen har beslutat att öka naturvårdsanslagen ansenligt, och en hel del av de pengarna viks för ett projekt som heter Helmi och som bland annat siktar på att återställa naturmiljöer, till exempel genom att blötlägga tidigare dikade myrar.

– I samband med det behöver vi också bättre kunskap om arterna i de här miljöerna. Här är det bra med samarbete eftersom vi delar många naturmiljöer med Sverige och Norge, säger Mikkonen.

Precis samma argument anför Sveriges miljöminister Isabella Lövin.

– Norge, Sverige och Finland har väldigt många arter som vi rimligtvis delar och det finns goda effektiveringsmöjligheter om man jobbar tillsammans. Vi har inte tid att dubbelarbeta eller trippelarbeta kring arter som har sin utbredning över hela den skandinaviska halvön. När planetens arter dör tiotusen gånger snabbare än naturligt måste vi arbeta mycket mer effektivt för att upptäcka och dokumentera nya arter, säger Lövin till TT.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning