Finland ska underteckna försvarsavtal med USA före presidentvalet

Ilkka Kanerva och Jussi Niinistö skakar hand inför sitt möte tidigare i dag. Bild: Heikki Saukkomaa

Det planerade Avtalet om försvarssamarbete mellan Finland och USA handlar enligt försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva (Saml) om tre saker. Den första är att det då finns svart på vitt om försvarssamarbetet innan presidentvalet i USA hålls.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) säger att avtalet gäller bland annat samarbete kring en försvarspolitisk dialog, informationsutbyte, materiellt samarbete, övningar och utbildning.

– Den andra saken är att vi inte vill att det ska uppstå en uppfattning om att Finland är mera motvilligt till ett transatlantiskt samarbete än Sverige. En sådan signal vill vi inte ge, säger Ilkka Kanerva.

Den tredje viktiga saken är enligt Kanerva att Finland helt enkelt drar nytta av samarbetet med en stor och central militärpolitisk aktör.

Allmänt hållet dokument

Försvarsminister Niinistö redogjorde på tisdagen för avtalet för riksdagens försvarsutskott. Niinistö karaktäriserar avtalet som ett allmänt hållet dokument.

– Det här är en politisk deklaration. Det är inte ett bindande dokument utan det visar att vi vill utveckla samarbetet med USA.

Beredningen av avtalet noterades också i ryska medier i augusti. Men såväl minister Niinistö som Kanerva intygar att avtalet inte provocerar Ryssland.

Kanerva säger att avtalet ger en signal om att Finland är en självständig stat med egna mål.

– Jag tror inte att det leder till några reaktioner i Ryssland.

Niinistö säger att avtalet inte heller för Finland närmare Nato.

– Inte på något sätt. Det är ett bilateralt avtal som inte har något med Nato att göra.

Tanken är att avtalet ska undertecknas före presidentvalet i USA.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning