Finland ska bli en rymdnation i världsklass

Bild:

Finland kommer att få en företagsaccelerator inom rymdbranschen. Målet är att Finland blir en ledande rymdnation inom två års tid.

Arbets- och näringsministeriet, Europeiska rymdorganisationen ESA och Aalto-universitetet undertecknade på torsdagen ett avtal om en ny företagsaccelerator i Finland.

– Finlands mål är att i betydlig grad höja omsättningen för den affärsverksamhet som uppstår tack vare rymdteknologin. ESA:s accelerator stöder för sin del starkt detta mål, säger understatssekreterare Petri Peltonen vid Arbets- och näringsministeriet.

Den nya acceleratorn ger bättre tillgång till rymdteknologi via ESA:s inflytelsekanaler och program, samt stöder forskning och undervisning inom branschen.

ESA:s generaldirektör, professor Jan Wörner besökte Finland i samband med uppstarts- och teknologikonferensen Slush.

– Rymdindustrin utvecklas snabbt ute i världen, och mycket har hänt också i Finland under de senaste åren. Vårt mål är att inom de fem närmaste åren stödja 50 finska uppstartsföretag som har anknytning till rymdbranschen, säger Wörner.

ESA:s accelerator kommer att lokaliseras på Aalto-universitetets tillväxtföretagscenter A Grid, som öppnas på Otnäs campusområde i Esbo efter årsskiftet.

Aaltos biträdande rektor Tuija Pulkkinen och ESA:s generaldirektör Jan Wörner skriver under ett avtal om en ny företagsaccelerator i Finland. Bild: SPT/Jenny Blomqvist

Ingen rymdturism

Trots den nya rymdsatsningen, kommer Finland inte att bli en knutpunkt för rymdfärder eller astronaututbildning.

– Vi har uteslutit alla rymdoperationer som förutsätter bemanning i vårt nationella rymdprogram. Sverige har sin astronaut Christer Fuglesang, säger Peltonen.

ESA:s verksamhet omfattar ingen rymdturism. Det är främst privata företag som utvecklar rymdresor för privatpersoner och tävlar om vem som lyckas först.

– Med Finland diskuterar vi hur vi kan öka verksamheten i den arktiska regionen. Ni behöver jordobservation, navigation och telekommunikation. Ett medlemsland kan själv besluta var de lägger sitt fokus och ansöka om ekonomiskt stöd och hjälp av oss, säger Wörner.

Alla företag som har grundats i Finland under de senaste fem åren och som i sin verksamhet använder rymddata eller -teknologi, kan ansöka om medlemskap i företagsacceleratorn. Den första ansökningsomgången till acceleratorn kör i gång i början av 2018, och det finns redan folk i kö.

– Om du har en idé är det bara att gå till företagsacceleratorn som hjälper dig att utveckla en affärsidé. Du får tillgång till ESA:s kunskap, kompetens och databaser, utan några avgifter, säger Wörner.

"Utan satelliter skulle vi vara helt borttappade"

Företagsacceleratorn hjälper entreprenörer att komma in på rymdmarknaden, men inte bara för att bygga raketer, utan främst för olika slags applikationer.

– Jag såg just en app för strandsatta valar. Det här landet är väldigt känt för digitalisering och artificiell intelligens. Just det området genomgår en oerhörd utveckling nu, säger Wörner.

Rymden är en betydande del av vår infrastruktur, men möjliggör också underhållning. Spelet Pokémon Go skulle inte fungera utan satelliter. Wörner efterlyser rymdteknologiska lösningar för bland annat skogsbränder och jordbruk, men också för den stora mängden rymdskrot.

– Vi använder oss av rymdteknologi hela tiden. När vi tittade på väderleksprognosen, tittade på tv, och använde navigationssystem. Utan satelliter skulle vi vara helt borttappade, säger Wörner.

Det finns för tillfället över 4 500 människostyrda satelliter i omlopp. Wörner vill gärna se AI-styrda satelliter som kan underlätta hanteringen av rymdtrafik och förhindra kollisioner.

Aaltos biträdande rektor Tuija Pulkkinen och ESA:s generaldirektör Jan Wörner skriver under ett avtal om en ny företagsaccelerator i Finland. Bild: SPT/Jenny Blomqvist

ESA är en förkortning av Europeiska rymdorganisationen.

Ägnar sig åt rymdforskning och befrämjar rymdkompetens i Europa.

Finland har varit full medlem i ESA sedan 1995.

22 medlemsländer med lika rättigheter.

Huvudkontoret ligger i Paris.

Organisationen har ungefär 2 000 anställda.

ESA:s rymdbas och avfyrningsramp ligger i Franska Guyana.

Finland deltar i ESA:s program för jordobservation, navigation, datakommunikation, teknologi och rymdvetenskap.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning