Finland säger upp skatteavtalet med Portugal – tänker olika om beskattning av pensioner

President Sauli Niinistö beslutade på onsdagen att Finland säger upp sitt skatteavtal med Portugal.Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Finlands skatteavtal med Portugal sägs upp i dag torsdag. Länderna är oense om Finlands rätt att beskatta pensioner.

President Sauli Niinistö beslutade på onsdag att Finland säger upp sitt skatteavtal med Portugal redan följande dag.

Skatteavtalet mellan Finland och Portugal är inte längre förenligt med Finlands nuvarande skatteavtalspolicy. Avtalet begränsar bland annat Finlands rätt att beskatta vissa pensioner som betalas till finländare bosatta i Portugal.

Finansministeriet målar upp två scenarier: antingen informerar Portugal Finland om godkännandet av det nya skatteavtalet före utgången av november. I det här fallet träder avtalet i kraft vid årsskiftet, men beskattningen av pensioner ändras efter en övergångsperiod, från och med 2022. Förändringen gäller pensioner som är beskattningsbara i Portugal.

Den andra möjligheten är att Portugal låter bli att underrätta Finland om godkännandet av det nya skatteavtalet inom utsatt tid. I så fall befinner sig Finland och Portugal i ett avtalslöst läge från och med 2019, och beskattningen av pensioner ändras redan nästa år.

Hur du kan få en låg låneränta

När man tecknar ett lån finns det många lånegivare som tycks ge bra villkor, men som sedan tar ut både dolda räntor och oförutsedda avgifter. Trots att det idag är riktigt vanligt att ta lån så kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter och tänka på när man lånar pengar. Därför sammanfattar vi här några av våra bästa tips för att hjälpa dig att hitta rätt i lånedjungeln. 14.6.2018 - 14.03