Finland pressade USA – "Jag är stolt över laget"

Noora Räty hade gott om besök vid sitt mål då Finland inledde OS med att möta USA.Bild: Heikki Saukkomaa

Finland stod för en fantastisk insats i öppningsmatchen men kunde trots det inte rubba förhandsfavoriten USA.

Damlandslaget inledde sin OS-turnering med att möta en av de stora förhandsfavoriterna USA. USA och Kanada är som bekant i en klass för sig medan Finland de senaste åren varit det bästa av "de övriga". Laget har lyckats besegra Kanada vid några tillfällen och då öppningsmatchen i OS stod på programmet var det därför extra intressant att se hur bra damlejonen kan utmana de nordamerikanska favoriterna i Pyeongchang.

Utifrån öppningsmatchen kan förväntningarna på det finländska laget skruvas upp några nivåer. I första och tredje perioden lyckades de finländska spelarna utmana amerikanerna – i mittperioden där avståndet till bytesbåsen är längre kom spelarnas individuella nivåskillnad bättre fram då USA kom åt att snurra ånga anfall i den finländska zonen då damlejonspelarna tvingades till överlånga byten.

Venla Hovi såg till att Finland fick den perfekta pausgåvan i slutet av den första perioden då hon satte 1–0 bara sex sekunder före summern.

Men sedan kom den jobbiga mittperioden där USA dominerade stort och lyckades sätta pucken i mål bakom Noora Räty två gånger.

– Andra perioden mot världens bästa motstånd är alltid tuff då bytesbåset är på fel sida, säger tränaren Pasi Mustonen till Yle.

Efter de två bakslagen i mittperioden reste sig Finland inför den sista perioden och lyckades igen bjuda upp till kamp. Men man kunde inte få pucken i mål bakom Maddie Rooney.

I stället blev det USA som kunde fastställa slutresultatet 3–1 med 13 sekunder kvar på klockan då Finland jagade kvittering med Räty på bänken.

Räty visade direkt i öppningsmatchen varför hon anses vara världens bästa målvakt och att hon spelar på en tillräcklig nivå för att ge Finland chansen att vinna match som match i OS. Hon räddade 39 skott i matchen och var på strålande spelhumör.

– Vi pressade dem hårt i den tredje perioden men fick tyvärr inte någon utdelning den här gången, säger Räty till Yle.

Trots att det blev förlust i den första OS-matchen visade laget att man kan matcha nordamerikanerna i turneringen.

– Jag är väldigt stolt över laget, säger tränaren Mustonen.

Damlejonens turnering fortsätter på tisdag då laget möter Kanada i en ny match där man får slå ur underläge. Kanadensarna tog en övertygande 5–0-seger över de olympiska idrottarna från Ryssland i sin första match.

Fakta

Ishockey, damer, grupp A

Kanada– OAR (Ryssland) 5–0 (0–0, 3–0, 2–0)

I: –.

II: 1–0 (1.55) Rebecca Johnston (Brianne Jenner, Jillian Saulnier), 2–0 (4.13) Haley Irwin (Rebecca Johnston) spel fem mot fyra, 3–0 (15.58) Melodie Daoust (Meghan Agosta, Marie-Philip Poulin).

III: 4–0 (8.41) Rebecca Johnston (Brigette Lacquette, Philip-Marie Poulin) spel fem mot tre, 5–0 (10.44) Melodie Daoust (Philip-Marie Poulin).

Skott: 48–18 (15–5, 9–7, 24–6).

Utv, Kanada: 2x2. OAR (Ryssland): 7x2.

Finland–USA 1–3 (1–0, 0–2, 0–1)

I: 1–0 (19.54) Venla Hovi (Petra Nieminen, Linda Välimäki).

II: 1–1 (8.58) Monique Lamoureux-Morando, 1–2 (11.29) Kendall Coyne (Hilary Knight, Brianna Decker) spel fem mot fyra.

III: 1–3 (19.47) Dani Cameranesi (Megan Keller) mål i tom kasse.

Skott: 24–42 (9–11, 5–23, 10–8).

Utv, Finland: 4x2. USA: 2x2.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00