Finland pressade omkull Serbien i VM-kvalpremiären

Adelina Engman presterade riktigt starkt på högerkanten. Bild: Aku Häyrynen / Lehtikuva

Det krävdes en hel del tålamod, ihärdigt arbete och en gnutta tur, men till slut fick Finland med sig det allra viktigaste – tre poäng – i VM-kvalpremiären mot Serbien.

Finland-Serbien 1–0 (0–0)

Ett skott i stolpen och ett i ribban samt en handfull bra bollar i straffområdet. Det rådde ingen tvekan att det var Finland som satte i förarsätet i VM-kvalpremiären mot Serbien, men då bara drygt tio minuter återstod var siffrorna fortfarande 0–0. Finlands frälsare och Serbiens syndabock blev backen Mirela Tenkov som fick sin panna på ett inlägg men otursamt nog placerade bollen bakom sin egen målvakt.

Självmålet räckte för Finland som därmed tog en välförtjänt poängpott i hemmapremiären.

– Jätteskönt att få en bra start på kvalet. Det satte långt inne, säger Adelina Engman som stod för inlägget som resulterade i segermålet.

Engman jobbade hårt i drygt åttio minuter på högerkanten och satte flera farliga inlägg mot anfallarna. Engman kunde ha blivit officiell segerskytt några minuter före segermålet men hennes skott träffade ribban.

– Tja, det var egentligen ett inlägg, säger hon skrattande.

– Det kändes som att vi höll bollen hela matchen i princip men det var svårt att få in bollen. Det blev lite stressigt mot slutet men skönt att vi fick in bollen till slut.

Efter 1–0 i 79:e minuten fortsatte Finland hålla boll och Serbien kom aldrig nära en kvittering.

– Det kändes som att vi hade hyfsat bra kontroll då vi ledde. Lite stressigt var det ju mot slutet då det blev ett par onödiga bolltapp men ingen större stress. Vi gjorde absolut en bra insats. Kändes stabilt hela matchen, säger Engman.

I mars förlorade Finland mot Serbien med 1–2 i en träningsmatch. Engman var något överraskad då Finland nu var den klart dominanta parten. Segern i premiären gav en extra kick åt laget som har en klar plan vad som ska ske i de två följande matcherna mot Israel respektive returmötet mot serberna.

– Nio av nio poäng är målet och det tycker jag absolut att det ska bli. Vi får inte göra så mycket onödiga misstag, vi ska få pressen att funka så att alla är med och ha mer tålamod i vårt spel, säger Engman.

Signeul: "Vi totalt dominerade"

Förbundskapten Anna Signeul var lättad efter hennes första seger bakom rodret.

– Det var mer nervöst än vad det behövde vara, men vi tar de här poängen. Vi kunde ha avgjort tidigare men vi är jättenöjda. Det lämnade rum att förbättra, men jag tycker vi totalt dominerade matchen, säger den fortsättningsvis i blåvitt obesegrade Signeul.

Signeul var nöjd med hur lagets matchplan höll. Serbien hade stora problem med Finlands välorganiserade press som tvingade den med bollen osäkra målvakten samt backarna att slå på tok för många felpassningar. Under den första halvleken efterlyste Signeul ett högre tempo som hon efter pausen också fick se.

– Vi har snabba spelare, vi ska utnyttja det. Jag sade åt anfallarna att fortsätt pressa, var modiga. Om ni fortsätter pressa kan mittfältet och backlinjen följa pressen. Ni behöver inte vara oroliga, de är inte så skickliga i öppningsspelet, berättar Signeul om sina råd åt spelarna.

I anfallsväg hade Signeul gärna sett mer rätlinjigt spelande.

– Vi var väl organiserade men spelade lite väl komplicerat i första halvlek och tappade bollar på mittfältet. Vi lyckades bra då Natalia Kuikka satte bollar åt Engman, som var ypperlig under första halvan. Vi kunde ha spelat just så och utnyttja våra egna styrkor.

Men en seger blev det även om det inte var den vackraste segern. Signeul menar att laget har all orsak att vara nöjda.

– Det är alltid nervöst att börja ett kval hemma. Med Skottland valde jag alltid att börja kvalet borta på grund av pressen. Det här ger mycket självförtroende, det är jättebra att börja med seger hemma. Väldigt viktigt. Det var ett genom ett självmål, men vi tar det!

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning