Finland planerar att öppna ambassad i Bagdad – efter en paus på 27 år

Utrikesminister Timo Soini. Bild: Vesa Moilanen

Finland förbereder sig för att öppna en ambassad i Iraks huvudstad Bagdad, meddelar Utrikesministeriet. Finland har inte haft fast diplomatisk representation i Irak sedan år 1991.

Finland förbereder sig för att öppna en ambassad i Iraks huvudstad Bagdad, meddelar Utrikesministeriet. Finland har inte haft fast diplomatisk representation i Irak sedan år 1991. För tillfället har 14 EU-länder en ambassadör i Bagdad.

Enligt utrikesminister Timo Soini (Blå) främjar ambassaden i Bagdad Finlands och Iraks bilaterala relationer och skapar förutsättningar för ett utvidgat ekonomiskt samarbete mellan länderna.

– Irak är ett närområde till Europa, och dess utveckling påverkar också Finland. Finland har en stor irakisk diaspora som bidragit till att samarbetet mellan länderna ökat på medborgarnivå, och också annars. Också frågor som berör personer som återvänder efter att ha fått avslag på sina asylansökningar finns med på agendan för Finlands och Iraks bilaterala relationer, säger Soini i ett pressmeddelande.

Iraks ambassad i Finland ligger på Brändö i Helsingfors.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03