Finland piggande till för sent

Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Finland får vänta på resultatet från gruppspelets sista match för att kunna vara säker på att fortsätta till playoff i EM i Polen. Måndagens match mot Serbien visade mot slutet att Finland kan spela volleyboll och vill vidare till Krakow.

Finlands sista match i gruppspelet i EM i volleyboll mot Serbien började som förra matchen mot Polen slutade. Finländarna gjorde lätta misstag både i servar och servemottagning och avsluten var för mjuka för att serberna skulle få några problem med att försvara dem.

Serbien som redan var klart för fortsatt spel vann matchen 3-0 och setsiffrorna 25-20, 25-18 och 34-32.

Till tredje set kom ett nytt Finland och setet blev en riktig rysare som Serbien kunde vinna först efter flere tilläggsbollar. Siffrorna 34-32 i sista set visar att Finland kan och vill kämpa. Men det räckte inte för att riktigt trösta de finländska spelarna.

– Det visar att vi kan tampas med stora volleybollnationer, men inte kan man säga att det känns bra, säger en av matchen finländska namn, Olli-Pekka Ojansivu.

Ojansivu har länge hört till de vassaste spelarna i Finlands lag och vid årets EM har motståndarna läst hans spelande bra. Mot Serbien lyckades Ojansivu ändå både med servar och smashar.

– I två set tänkte vi för mycket. Volleyboll ska vara roligt och övertänker man det samtidigt som man spelar med tänderna gnisslande blir det inte bra, säger Ojansivu.

I tredje set var det Serbien som började göra misstag med smashar som inte hölls inom planens gränser och servemissar. Finland försvarade också bättre än i tidigare set. Finland hade flera setbollar, men lyckades inte avsluta setet. I stället var Serbien det starkare laget på slutet.

Serbien är klart för playoffspel och går som vinnare av gruppen direkt till kvartsfinal. Hur det ser ut i övrigt klarnar efter kvällens sena match mellan Polen och Estland. Bara seger för Estland räcker för att föra esterna vidare till Krakow, vinner Polen är det Finland som kniper gruppens sista playoffplats.

Motståndaren klarnar efter att grupp C i Krakow är spelad, men det står mellan Bulgarien och Slovenien, Ryssland har redan vunnit gruppen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning