Finland och Sverige vill främja hållbar gruvdrift

Näringsminister Mika Lintilä (C). Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Finland och Sverige inleder ett samarbete för att utveckla ett nytt certifikat i gruvindustrin. Det meddelade näringsministrarna Mika Lintilä och Mikael Damberg på måndagen. Syftet med det nya certifikatet är att främja miljövänliga hållbarhetskriterier framför allt i tillverkningen av bilbatterier.

Certifikatet ska ge en fingervisning om produkternas hållbarhet under hela produktionskedjan från gruvdriften till framställningen, användningen och återvinningen. Mika Lintilä och Mikael Damberg nådde en överenskommelse om det spirande samarbetet i Bryssel på måndagen.

– I takt med att elbilarna blir allt vanligare så ökar också efterfrågan på mineraler för nya bilbatterier. Det här påkallar ett behov av att utveckla bilindustrins kriterier för ansvarsfull och hållbar produktion, säger näringsminister Mika Lintilä.

Enligt Lintilä kan Finland och Sverige förbättra konkurrenskraften i branschen genom att främja regleringen av teknologiska och miljövänliga lösningar inom bilindustrin. Lintilä vill framför allt komma åt bristerna i tillverkningen av batterier för bilar och telefoner.

En stor del av de mineraler som används till framställningen av bilbatterier härstammar från gruvor där miljönormerna och arbetarskyddet inte är på en skälig nivå. Enligt Lintilä förekommer även exploatering av barnarbetskraft i branschen.

– Vi vill grunda ett certifikat för hållbara mineraler så att konsumenterna vet hur produkterna har tillverkats. EU måste vare en föregångare i frågan, säger han.

Enligt Lintilä och Damberg behövs en gedigen diskussion om hur EU kunde främja transparensen och hållbarhetskriterierna i tillverkningen av batterier. Centerpartisten Mika Lintilä och socialdemokraten Mikael Damberg gick ut med ett pressmeddelande om det gräns- och partiöverskridande samarbetet på måndagskvällen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning