Finland och Sverige har olika syn på försvaret av Baltikum

Nya planer. Nästa år ordnar Sverige sin största militärövning på över 20 år. Finland har inbjudits att delta i övningen. På bilden Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (t.v.) och hans finska kollega Jussi Niinistö. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Finland och Sveriges försvarsministrar har klart olika uppfattning om man ska komma Baltikum till undsättning i en krissituation. Sveriges upprustning på Gotland handlar delvis om att kunna bidra till Baltikums försvar, medan beskedet från Finland lyder: Ty er till Nato, vi sköter enbart oss själva.

Det allt intensivare finsk-svenska försvarssamarbetet märks genom att det är tätt mellan de finsk-svenska försvarsministerträffarna. På tisdagen gästade svenska försvarsministern Peter Hultqvist (S), igen sin finska kollega Jussi Niinistö (Sannf) i Helsingfors.

– Rysslands agerande utgör den största säkerhetspolitiska prövningen i vårt närområde sedan kalla krigets slut. Vi ser en ökad press mot de baltiska staterna och en ökad rysk övningsverksamhet i Östersjöområdet och i Arktis. Ryska företrädare har också använt en aggressiv kärnvapenretorik, ondgör sig Hultqvist i sitt anförande vid tillställningen som ordnas av Hanaholmens kulturcentrum.

Hultqvist varnar för en uppluckring av sanktionerna mot Ryssland eftersom en splittring på den här fronten vore "förödande för den europeiska säkerhetsordningen och fel mot Ukraina", som han formulerar det.

Eventuellt får Hultqvists fräna kritik av Ryssland en del av Helsingforspubliken att hicka till.

– Men ska vi komma någon vart måste vi kunna säga som det är. Det kanske betyder något för Finland att Ryssland öppnar en bas i Alakurtti, 60 kilometer från den finska gränsen? Men det är inte upp till mig att kommentera den saken. Jag nämner det bara som ett faktum, säger Hultqvist.

På frågan hur de två ministrarna ser på sina respektive länders roll när det gäller försvaret av Baltikum säger Hultqvist utan omsvep att en konflikt som skulle drabba något av de baltiska länderna också skulle påverka Sverige.

– Vad vi exakt vidtar för åtgärder vet vi först om vi ställs inför ett sådant scenario, säger Hultqvist och påminner om Sveriges beslut att återupprätta ett permanent förband på Gotland och ordna fler krigsövningar på den militärstrategiskt viktiga ön.

Jussi Niinistö berömmer Sverige för att återigen rusta upp på Gotland, men säger apropå de baltiska länderna att deras försvarslösning är Nato.

– Finland försvarar det egna landet och ger inte försvarsförpliktelser till någon annan, lyder Niinistös svar.

Å andra sidan tillägger Niinistö att de förändrade omständigheterna efter Frankrikes begäran om militär handräckning från EU-partner i samband med Parisattackerna i höstas, också kan få betydelse för de baltiska länderna och Finland.

"Välkommen att öva i Sverige!"

Nästa år planerar Sverige sin största militärövning på över 20 år, Aurora 17, där alla svenska vapenslag ska öva ett scenario där landet utsätts för ett överraskande anfall. Finland är inbjudet att delta i övningen och för tillfället förhandlas det hur det samarbetet skulle gå till i praktiken.

Förra gången då Hultqvist gästade Niinistö i höstas hörde sig den finska försvarsministern för om han inte skulle få förverkliga en gammal dröm: att få åka med under vattnet i en av Sveriges ubåtar. Ubåtsturen blir av nästa gång Niinistö gästar Sverige, lovar Hultqvist.

– Det går nog att ordna. Svenska ubåtar är en viktig aktör i Östersjöområdet och ett vapen som har en direkt inverkan på en eventuell motståndares möjligheter att bedriva aktiviteter, säger Hultqvist.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning