Finland nästbäst i världen på pressfrihet

Generallöjtnant Omar Zain al-Abdin lovade inrätta civilt styre i Sudan i samband med en presskonferens i Khartoum den 12 april. Sudan hör till bottenskiktet i den senaste rankningen av pressfriheten som organisationen Reportrar utan gränser har låtit göra. Bild: Lehtikuva-AFP/Ashraf Shazly

Finland placerade sig på andra plats i organisationen Reportrar utan gränsers index som mäter pressfrihet i sammanlagt 180 länder. Norge är världsetta för tredje året i följd.

Enligt Reportrar utan gränser är pressfriheten på en tillfredsställande nivå i endast 16 länder i världen. Pressfriheten har försvagats under det gångna året i en lång rad länder. Hatretoriken drabbar allt fler journalister som tystas ned systematiskt, uppger Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.

1. Norge

2. Finland

3. Sverige

4. Nederländerna

5. Danmark

6. Schweiz

7. Nya Zeeland

8. Jamaica

9. Belgien

10. Costa Rica

171. Laos

172. Saudiarabien

173. Djibouti

174. Syrien

175. Sudan

176. Vietnam

177. Kina

178. Eritrea

179. Nordkorea

180. Turkmenistan

Finland klättrade upp från fjärde till andra plats i årets mätning. Finland prickades tidigare bland annat för statsminister Juha Sipiläs (C) inblandning i Yles nyhetsrapportering. Enligt Reportrar utan gränser har dylika kränkningar av pressfriheten inte upprepats. Helsingfors tingsrätts domslut mot MV-lehtis grundare Ilja Janitskin och docent Johan Bäckman antas också ha bidragit till Finlands förbättrade anseende.

Ryssland finns i listans bottenskikt på 149:e plats. Den ryska pressfriheten har försämrats ytterligare efter summariska häktningar av journalister och nya lagar som begränsar yttrandefriheten.

– Den nya censuren i Ryssland inbegriper bland annat en lag som gör det möjligt för ryska myndigheter att flytta bort nättrafik från utländska servrar, säger Jarmo Mäkelä, ordförande för Reportrar utan gränser i Finland.

Pressfriheten har försvagats också i Europa. Franska reportrar har bland annat tvingats anlita livvakter för att kunna rapportera om de gula västarnas protester. Problem finns även på annat håll i Europa. Domstolsväsendet har tystat ned reportrar i Malta, Bulgarien och Polen, uppger Reportrar utan gränser.

USA har halkat ned till 48:e plats efter att allt fler reportrar utsätts för mordhot. I juni i fjol mördades fyra reportrar på tidningen Capital Gazette.

– Demokratin är i fara ifall politiska tvister föder en atmosfär som påminner om inbördeskrig samtidigt som journalisternas utpekas som syndabockar, säger generalsekreterare Christophe Deloire på Reportrar utan gränser.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning