Finland nästbäst i världen på pressfrihet

Generallöjtnant Omar Zain al-Abdin lovade inrätta civilt styre i Sudan i samband med en presskonferens i Khartoum den 12 april. Sudan hör till bottenskiktet i den senaste rankningen av pressfriheten som organisationen Reportrar utan gränser har låtit göra. Bild: Lehtikuva-AFP/Ashraf Shazly

Finland placerade sig på andra plats i organisationen Reportrar utan gränsers index som mäter pressfrihet i sammanlagt 180 länder. Norge är världsetta för tredje året i följd.

Enligt Reportrar utan gränser är pressfriheten på en tillfredsställande nivå i endast 16 länder i världen. Pressfriheten har försvagats under det gångna året i en lång rad länder. Hatretoriken drabbar allt fler journalister som tystas ned systematiskt, uppger Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.

Tio i topp

1. Norge

2. Finland

3. Sverige

4. Nederländerna

5. Danmark

6. Schweiz

7. Nya Zeeland

8. Jamaica

9. Belgien

10. Costa Rica

Tio i botten

171. Laos

172. Saudiarabien

173. Djibouti

174. Syrien

175. Sudan

176. Vietnam

177. Kina

178. Eritrea

179. Nordkorea

180. Turkmenistan

Finland klättrade upp från fjärde till andra plats i årets mätning. Finland prickades tidigare bland annat för statsminister Juha Sipiläs (C) inblandning i Yles nyhetsrapportering. Enligt Reportrar utan gränser har dylika kränkningar av pressfriheten inte upprepats. Helsingfors tingsrätts domslut mot MV-lehtis grundare Ilja Janitskin och docent Johan Bäckman antas också ha bidragit till Finlands förbättrade anseende.

Ryssland finns i listans bottenskikt på 149:e plats. Den ryska pressfriheten har försämrats ytterligare efter summariska häktningar av journalister och nya lagar som begränsar yttrandefriheten.

– Den nya censuren i Ryssland inbegriper bland annat en lag som gör det möjligt för ryska myndigheter att flytta bort nättrafik från utländska servrar, säger Jarmo Mäkelä, ordförande för Reportrar utan gränser i Finland.

Pressfriheten har försvagats också i Europa. Franska reportrar har bland annat tvingats anlita livvakter för att kunna rapportera om de gula västarnas protester. Problem finns även på annat håll i Europa. Domstolsväsendet har tystat ned reportrar i Malta, Bulgarien och Polen, uppger Reportrar utan gränser.

USA har halkat ned till 48:e plats efter att allt fler reportrar utsätts för mordhot. I juni i fjol mördades fyra reportrar på tidningen Capital Gazette.

– Demokratin är i fara ifall politiska tvister föder en atmosfär som påminner om inbördeskrig samtidigt som journalisternas utpekas som syndabockar, säger generalsekreterare Christophe Deloire på Reportrar utan gränser.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning