Finland möter Israel och Färöarna i EM-kvalet – “Vi ska ta oss vidare från gruppen”

Lotta Kulju ska leda landslaget i EM-kvalet i sommar. Bild: Alexander Wagner

De finländska handbollsdamerna ställs mot Israel och Färöarna i EM-kvalets första fas. Gruppsegraren tar sig vidare till följande kvalfas.

Det europeiska handbollförbundet lottade på onsdagen kvalgrupperna till den första fasen av EM-kvalet till slutspelet 2022. Elva lag lottades in i tre grupper. Två av grupperna har fyra lag medan den tredje, där också Finland spelar, har tre lag.

Gruppsegrarna avancerar till följande fas av kvalet.

Finland var i seedningskorg 3 i lottningen och lottades in i grupp C tillsammans med Färöarna och Israel.

"Det är oerhört svårt att bedöma våra motståndare eftersom vi har rätt dålig kännedom om dem", säger landslagstränaren Tomas Westerlund i Handbollförbundets pressmeddelande.

Finland besegrade Färöarna med 22–19 i VM-kvalet 2018.

"Israel är ett stort frågetecken för oss. Vi måste försöka bekanta oss med motståndarna så bra som möjligt nu", säger Westerlund.

Finland spelade oavgjort 26–26 med Israel i EM-kvalet 2019.

"Det blir säkert tuffa matcher för oss men vårt klara mål är att ta oss vidare från det här kvalet".

Westerlund säger att det är en fördel att vara i en grupp med tre lag i stället för en med fyra lag. Nu krävs det två segrar för att säkert ta sig vidare medan det krävts tre segrar i en större grupp.

Kvalgrupperna spelas i turneringsform 31.5-6.6. Färöarna har arrangörsrätt i Finlands grupp.

Damlandslaget skulle ursprungligen ha spelat VM-förkval i december i fjol. Men på grund av coronapandemin flyttades kvalturneringen till våren. I februari meddelade Handbollförbundet att landslaget inte kommer att delta i kvalet med hänvisning till coronasituationen och de hälsorisker ett kval med matcher och resor medför.

Samtidigt har herrlandslaget spelat EM-kval helt enligt de ursprungliga planerna.

Damlandslaget samlas den här veckan för läger i Kisakallio i Lojo. En stor del av lagets nyckelspelare saknas då lagkaptenen Lotta Kulju är den enda spelaren som håller till i Sverige som deltar på lägret.

"Vi kommer att gå igenom både anfalls- och försvarsspel med tanke på kvalmatcherna", säger tränare Westerlund om lägrets upplägg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning