Finland medelmåttigt på transparens i internationellt utvecklingssamarbete

Finlands biståndsarbete klarar sig sådär vad gäller transparensen. Bild: Mostphotos

Finlands poäng i transparensindexet för internationellt utvecklingssamarbete steg en aning, men vitsordet är fortfarande medelmåttigt.

I ett index för transparens i internationellt utvecklingssamarbete som publiceras av organisationen Publish What You Fund placerar sig Finland på plats 29 av 47 biståndsgivare som utvärderats. Det skriver Utrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Indexet mäter hur väl givare följer kraven i det internationella initiativet för transparens i biståndet. Det handlar om att till exempel offentliggöra information om planer, budgeter och olika projekt i överenskommet och jämförbart format.

Finlands poäng steg en aning, men vitsordet är fortfarande medelmåttigt. Rankningen sjönk dessutom då de övriga utvärderade förbättrade sin transparens.

Sverige får bättre poäng

Enligt Utrikesministeriet placerar sig Finland bland indexets majoritet. Uppgifterna som ministeriet publicerar har blivit lite mer aktuella, av högre kvalitet och mer omfattande, men det förekommer fortfarande stora brister.

Multilaterala organisationer klarar sig oftast bättre än statliga verk och ministerier. Asiatiska utvecklingsbanken fick i år nästan fulla poäng. Också FN:s utvecklingsorganisation UNDP, Afrikanska utvecklingsbanken och Världsbanken hör till toppgruppen.

Sverige placerar sig på 23:e plats och klarar sig bäst av de nordiska länderna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning