Finland jobbar på "tillfällig lösning" för frivillig omfördelning av flyktingar i EU

Kommissionären Dimitris Avramopoulos, som ansvarar för migration och inrikesfrågor, och inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) berättar att allt fler länder ställer upp för att ta emot asylsökande. Foto: Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Det är inte hållbart att kommissionen måste ringa runt varje gång en migrantbåt korsar Medelhavet, anser Ohisalo. Efter mötet i Helsingfors ställer allt fler medlemsländer upp för en frivillig lösning.

På onsdagen träffades EU:s inrikesministrar i Helsingfors för en middag för att diskutera migration och på torsdagen fortsatte diskussionerna under ett informellt ministermöte. Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) ledde mötet.

– I dag är kommissionen tvungen att ringa runt till medlemsländerna för att fråga om de är villiga att ta emot asylsökande varje gång ett skepp med migranter når EU. Det är inte en hållbar lösning, säger Ohisalo på presskonferensen efter mötet.

EU-ordförandelandet Finland har tagit en aktiv roll för att föra framåt en tillfällig lösning där frivilliga medlemsländer ställer upp för att ta emot flyktingar. Tyskland och Frankrike uppges ha tagit initiativ till lösningen som stöds av bland annat flyktingtyngda Italien.

– Gårdagens middag var ett första steg. Vi försöker samla så många medlemsländer som möjligt som kan visa solidaritet och ta ansvar i praktiken.

Endast tillfällig lösning

Kommissionären Dimitrios Avramopoulos, som ansvarar för migration, säger att de två senaste dagarna har ytterligare några länder har meddelat att de ställer. Enligt Avramopoulos stödjer kommissionen helhjärtat initiativet och kommer också att erbjuda finansiering.

– Jag vill betona att det här är frågan om en tillfällig lösning. Ärligt talat så skulle jag föredra en permanent lösning, men vi kan inte fortsätta så här. Min generalsekreterare har inte sovit på en månad efter att varje natt har varit tvungen att ringa runt när det anländer en båt, säger Avramopoulos.

Flera försök att fördela asylsökande mellan EU-länder har strandat då länderna inte har kommit överens. Därför bygger det senaste initiativet på frivillighet. Enligt Avramopoulos fortsätter ändå arbetet för att dela ansvaret.

– Vi måste bekämpa smuggling, men samtidigt kan vi inte låta migranter drunkna på havet. Utmaningen kan inte heller lösas av bara en handfull länder – de som är geografiskt belägna på ett visst ställe och de som är villiga att ställa upp.

Rollspel med hybridhot

Även om medlemsländerna inte fattade direkta beslut under mötet kunde Ohisalo ändå se mötet som en framgång efter att både Italiens och Tysklands inrikesministrar Matteo Salvini och Horst Seehofer dök upp, båda en ovanlig syn på ministermötena.

– Jag är glad att så många ministrar kom – också de som vi inte ser så ofta på de här mötena. Redan det är en bra sak för samarbetet, säger Ohisalo.

Under mötet genomfördes också en övning om hybridhot, där alla ledare fick fatta beslut i ett fiktivt scenario. Ministrarna fick påhittade nyheter genom en surfplatta och samtidigt presenterades de verktyg EU har för att bekämpa hybridhot.

– Scenariot fungerade bra som underlag för våra diskussioner. Att vara förberedd på hybridhot fungerar också avskräckande, säger Ohisalo.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning