Finland inför gränskontroller på grund av toppmötet – glöm inte passet

Under helgen och i början av nästa vecka är det extra viktigt att ha med sig sitt pass om man ska resa. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Gränskontroller görs även för Schengen-resenärer från klockan 12 på fredagen till klockan 12 på tisdag.

Statsrådet fattade som väntat beslut om gränskontrollerna på fredagsförmiddagen. Orsaken är nästa veckas toppmöte i Helsingfors.

Finland slutade med gränskontroller för resenärer inom Schengen år 2001. Tidigare har resenärer vid gränsen till Finland kontrollerats i samband med världsmästerskapen i friidrott 2005 och i samband med olika EU-toppmöten, såsom Europas utrikesministermöte år 2008.

Enligt Gränsbevakningsväsendet kommer resenärer knappt att märka någon skillnad. Enda skillnaden är att man kanske får lov att visa sitt pass, så det är extra viktigt att ha med det. Som resenär behöver man inte söka sig till någon kontroll, utan gränsbevakningen tar initiativet och utför kontrollerna.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54