Finland höll jämna steg i 45 minuter

Ian Martin hörde till de bästa i hemmalaget. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Ola Lindgrens taktiska upplägg fungerade bra och Nordmakedonien fick kämpa för att besegra Finland i EM-kvalet. Det blev till slut 27-22 då gästerna stått för en stark avslutning i Riihimäki.

Dickenduon Max Granlund med sex mål och Ian Martin med fyra fullträffar hörde till profilerna i Finland och sekunderades av Benjamin Helander med fyra mål.

I paus hade Finland 14-12 och en skräll på gång.

Patrik Roslander var fenomenal i mål och gjorde 22 räddningar före paus.

- Första halvlek var riktigt bra då vi höll oss till taktiken och gjorde de saker som vi kommit överens om, säger Roslander.

Vid spelade 45 stod det 18-18 men sen kom rycket. Max Granlund gjorde visserligen ännu 19-18 men sen gjorde Nordmakedonien 4-0 på några minuter och matchen var avgjord.

- Andra halvlek var sämre av oss. Vi tappade lite i ork och intensitet. Mera behövs inte, säger Roslander.

Finland hade redan tappat chansen att nå EM-slutspelet nästa år. Förlusten var den femte raka för Finland som avslutar kvalspelet med match mot Danmark i Århus i helgen.

Finlands insats mot Nordmakedonien var hoppingivande och intrycket förstärks då laget saknade en del tongivande spelare. Borta var Nico Rönnberg, Teemu Tamminen, Richard Sundberg och Mikael Mäkelä samt Joonas Klama. Rönnbers och Tamminens betydelse för offensiven kan inte betonas nog.

Sverige säkrade biljett

Det var jämnt i några minuter.

Då satte det blågula handbollsmaskineret igång, Rumänien besegrades med 31–23 och därmed är det svenska herrlandslaget klart för EM.

– Fantastiskt skönt, säger Niclas Ekberg till TT.

Rumänien höll jämna steg hemma mot Sverige fram till 3–3. Sedan tog det stopp.

Andreas Palicka var omutlig i Sveriges mål samtidigt som Sveriges offensiv växlade upp. Sverige gjorde åtta obesvarade mål – där även målvakten Palicka blev målskytt när han utnyttjade ett öppet mål i samband med en rumänsk utvisning.

Som mest ledde Sverige med hela 13 mål en bit in i andra halvlek innan Rumänien lyckades stoppa blödningen. Hemmanationen kunde även arbeta sig ikapp rätt rejält – men uppförsbacken var rejälare och Rumänien tog sig aldrig över branten.

– Vi får det att stämma. Vi har ett bra och kompakt försvarsspel och har väldigt starka målvakter som även levererar bra passningar till de kontrande spelarna. Vi gör väldigt enkla mål vilket är viktigt för vårt spel, säger Niclas Ekberg.

Sverige har vunnit samtliga fyra matcher i EM-kvalet. Två matcher återstår att spela: Montenegro borta på fredag och Kosovo hemma på söndag.

Riihimäki:

Finland-Nordmakedonien 22-27 (14-12)

Finlands målskyttar: Max Granlund 6, Ian Martin 4, Benjamin Helander 4, Fredrik Karlsson 3, Fredrik Forss 1, Robin Sjöman 2, Roni Syrjälä 1, Sebastian Säkkinen 1,

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning