Finland har minimala chanser i lag-EM: "Det blir väldigt svårt"

Camilla Richardsson springer 3 000 meter hinder i lag-EM. Bild: Minna Raitavuo/Lehtikuva

Det finländska friidrottslandslaget är tvunget att bestiga ett berg i lag-EM i Polen. Allt annat än en degradering från superligan är en sensation.

Mellan fredag och söndag avgörs lag-EM i friidrott i polska Bydgoszcz. Finland tog senast klivet upp i superligan och är ett av tolv länder som deltar i tävlingen.

Nu är gallringen hård. I framtiden görs tävlingsformatet om och tolv lag ska i framtiden bli åtta i superligan. Ett lag flyttas upp från division 1 och det betyder att enbart de sju bästa lagen under helgen behåller sin plats i den högsta divisionen.

– Att stanna kvar blir väldigt svårt. Det kräver topp tre-placeringar i flera olika grenar. I den här tävlingen är det en stenhård utmaning, säger Friidrottsförbundets träningschef Kari-Niemi Nikkola i ett pressmeddelande.

Slår Annimari Korte till med en ny kanontid på 100 meter häck? Bild: Minna Raitavuo/Lehtikuva

I det finländska laget finns flera av sommarens profiler, såsom Ella Junnila, Annimari Korte, Taika Koilahti och Topi Raitanen.

– Superligan erbjuder utmärkta möjligheter att göra bra resultat i tufft internationellt sällskap. Det här är den bästa möjliga tävlingen i Europa i sommar, säger Nikkola.

Tidigare i veckan kom några förändringar i det finländska laget. Antti Ruuskanen står över spjuttävlingen och Toni Kuusela tar hans plats.

En annan förändring är att Camilla Richardsson bara springer hinderloppet. Från början skulle hon också springa 5 000 meter, men hon fick en inbjudan till Diamond League-galan i Birmingham nästa vecka och valde därför att stå över ett av loppen.

Avgörs mellan den 9 och 11 augusti i Bydgoszcz, Polen.

Deltagande länder: Finland, Sverige, Schweiz, Polen, Grekland, Spanien, Ukraina, Italien, Tjeckien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Varje land har en representant i varje gren. Damernas och herrarnas poäng räknas ihop till det slutgiltiga resultatet.

Tv: Yle sänder samtliga dagar i TV2 och på Arenan.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning