Finland har minimala chanser i lag-EM: "Det blir väldigt svårt"

Camilla Richardsson springer 3 000 meter hinder i lag-EM. Bild: Minna Raitavuo/Lehtikuva

Det finländska friidrottslandslaget är tvunget att bestiga ett berg i lag-EM i Polen. Allt annat än en degradering från superligan är en sensation.

Mellan fredag och söndag avgörs lag-EM i friidrott i polska Bydgoszcz. Finland tog senast klivet upp i superligan och är ett av tolv länder som deltar i tävlingen.

Nu är gallringen hård. I framtiden görs tävlingsformatet om och tolv lag ska i framtiden bli åtta i superligan. Ett lag flyttas upp från division 1 och det betyder att enbart de sju bästa lagen under helgen behåller sin plats i den högsta divisionen.

– Att stanna kvar blir väldigt svårt. Det kräver topp tre-placeringar i flera olika grenar. I den här tävlingen är det en stenhård utmaning, säger Friidrottsförbundets träningschef Kari-Niemi Nikkola i ett pressmeddelande.

Slår Annimari Korte till med en ny kanontid på 100 meter häck? Bild: Minna Raitavuo/Lehtikuva

I det finländska laget finns flera av sommarens profiler, såsom Ella Junnila, Annimari Korte, Taika Koilahti och Topi Raitanen.

– Superligan erbjuder utmärkta möjligheter att göra bra resultat i tufft internationellt sällskap. Det här är den bästa möjliga tävlingen i Europa i sommar, säger Nikkola.

Tidigare i veckan kom några förändringar i det finländska laget. Antti Ruuskanen står över spjuttävlingen och Toni Kuusela tar hans plats.

En annan förändring är att Camilla Richardsson bara springer hinderloppet. Från början skulle hon också springa 5 000 meter, men hon fick en inbjudan till Diamond League-galan i Birmingham nästa vecka och valde därför att stå över ett av loppen.

Avgörs mellan den 9 och 11 augusti i Bydgoszcz, Polen.

Deltagande länder: Finland, Sverige, Schweiz, Polen, Grekland, Spanien, Ukraina, Italien, Tjeckien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Varje land har en representant i varje gren. Damernas och herrarnas poäng räknas ihop till det slutgiltiga resultatet.

Tv: Yle sänder samtliga dagar i TV2 och på Arenan.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning