"Finland har gjort en makalös resa"

Sommarstället på Åland och tre syskon samt mamma i Helsingforstrakten utgör Mark Levengoods viktigaste kontakter hem till Finland. Bild: Magnus Lindholm

VEM: Mark Levengood, 52, finländsk författare och programledare.VAR: Stockholm, Sverige.

Mark Levengood, född i USA och uppvuxen i Finland, är förmodligen den mest kända och omtyckta finländaren bosatt i Sverige. Efter över trettio år i grannlandet känner han sig ändå fortfarande fullständigt finländsk.

Hans avtryck i det svenska mediefältet är imponerande: programchef för SVT, programledare för några egna program, programledare för Melodifestivalen och det kungliga bröllopet. För att nämna några.

Ändå identifierar sig Mark Levengood, 52, starkt som finländsk.

– Fast jag har bott i Sverige längre än jag någonsin har bott i Finland, så är jag inte ett skit svensk, utan enbart finlandssvensk.

Levengood kom till Sverige som ung man efter att ha sökt till Scenskolan i Helsingfors två gånger utan framgång. Han tröttnade på att vänta på att någon skulle se hans talang och sökte in till motsvarande utbildning i Stockholm. Han kom in genast.

– Inte ville jag någonsin lämna Finland, det var aldrig min ambition. Men sen kom jag till Stockholm och nästan det första som hände var att jag träffade Jonas och blev kär, och på den resan är jag fortfarande.

Stark finlandssvensk identitet

Även om största delen av tiden tillbringas i Sverige, besöker han Finland allt oftare numera. Sommarstället på Åland och tre syskon samt mamma i Helsingforstrakten är de huvudsakliga kontakterna "hem". Trots detta har den identitetsmässiga kopplingen till Finland alltid varit stark, speciellt via morföräldrarna som uppfostrade honom.

– De är båda födda innan nationen Finland bildades. För dem var republiken Finland ett pågående projekt som måste förvaltas och utvecklas. Jag tror att jag via dem fick en väldigt stark koppling till Finland och känsla av att ingenting är självklart. Jag gick i skola i Finland och man kan säga att världsbilden utvecklades ur ett finländskt perspektiv.

Med den finlandssvenska personligheten har Levengood lyckats bra i Sverige både yrkesmässigt och privat. Det finlandssvenska har varit något som han inte vill förlora, och han får ofta beröm för bland annat sin enastående muminsvenska.

– Hela tiden blir jag ju påmind om att jag är från Finland. Folk kommer fram till mig och kommenterar mitt språk, att de gillar finlandssvenskan och frågar efter mina minnen från Finland.

– Ett mått på att åren har gått är att förut kunde de inte skriva en artikel om mig utan att nämna att jag är homosexuell och finlandssvensk, nu för tiden skriver de bara att jag är finlandssvensk. Det är mer märkvärdigt att vara finlandssvensk, trots att det finns ungefär lika många av båda.

Samhället förändras

Enligt Levengood har hans Finlandsbild under åren tagit två steg framåt och ett tillbaka. Som positiva faktorer nämner han ett allmänt mer öppet och internationellt samhälle med bland annat tillåtelsen av samkönade äktenskap som ett stort framsteg. Mer negativt ser han på flyktingkrisen och de som är negativt inställda till att hjälpa människor i nöd.

– Jag blir fullständigt förtvivlad då jag hör om flyktingar som har slagit läger vid Järnvägstorget.

Det alltmer mångkulturella samhället i Finland ser Levengood som en enbart positiv sak. Finland har enorm potential som turistland, eftersom vi har en så stark identitet och exotisk kultur, förutspår han.

– Det är faktiskt med stolthet jag ser på det hundraåriga Finland. Om vi jämför Finland 1917 med Finland 2017, när vi rankas som ett av de länder där livskvaliteten är högst, är det ju en makalös resa vi gjort.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning