Finland har fått sin första cybersäkerhetsdirektör

Cybersäkerhetsfrågor är medborgarfärdigheter. Utöver dem som använder tjänsterna ska varje direktör och arbetstagare vara intresserad av sin egen och sin organisations cybersäkerhet, säger Finlands första cybersäkerhetsdirektör Rauli Paananen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Av totalt 28 sökande har Rauli Paananen valts till Finlands cybersäkerhetsdirektör.

Statsrådet utnämnde på torsdagen Rauli Paananen till Finlands allra första cybersäkerhetsdirektör. Paananen inleder arbetet den 1 april och mandatperioden pågår fram till den 31 december 2021.

Orsaken till den nya tjänsten är att statsrådet i oktober 2019 godkände Finlands cybersäkerhetsstrategi, en ny strategi för att säkra cybersäkerheten i landet.

Till cybersäkerhetsdirektörens arbetsuppgifter hör bland annat att utarbeta ett program för att utveckla landets cybersäkerhet. I det färdiga programmet ska de nationella riktlinjerna konkretiseras. Programmet ska sedan i framtiden fungera som ett stöd för såväl olika projekt som för forskning.

– Cybersäkerhetsfrågor är medborgarfärdigheter. Utöver dem som använder tjänsterna ska varje direktör och arbetstagare vara intresserad av sin egen och sin organisations cybersäkerhet. Också i kommunerna måste man kunna grunderna, säger Paananen i ett pressmeddelande.

Tjänsten som Finlands cybersäkerhetsdirektör söktes av totalt 28 personer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning