Finland har en center-vänsterregering

I en intervju om regeringens budgetförslag för 2022 förundrar sig professor Edvard Johansson över vänsterregeringen. Förundran skulle kanske vara mindre om professorn utgick från regeringens faktiska politiska sammansättning. Den representera två vänsterpartier, två högerpartier och De gröna som nyligen meddelat att de kan sitta i alla regeringar förutom en riktigt mörkblå. Av detta kan man dra den slutsatsen att Finlands regering är en center-vänsterregering.

Om man tar sig för som nationalekonom att granska budgetens ekonomiska förutsättningar utifrån ideologiska förtecken torde det vara relevant att utgå från den verklighet vi lever i.

SFP har drivit en höjning av hushållsavdraget. Centern har sagt att man inte vill höja skatterna. Att de fått igenom sina krav i budgeten förefaller uppenbart.

Två intressanta påståenden står att läsa i intervjun. Johansson föreslår att omsättningsskatten borde höjas med en procentenhet och att statsskulden inte är ett problem på kort sikt.

Till dessa påståenden ställer jag följande följdfrågor: Hur mycket ökar omsättningsskatten med en procentenhet och när blir statsskulden ett problem?

Barbro Sundback stadsfullmäktigeledamot (S), Mariehamn

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning