Finland grep första halmstrået: Hyyrynen matchhjälte i Serbien

Tuija Hyyrynen (t.v) såg till att Finlands VM-dröm lever i minst några månader till. Linda Sällström (t.h.) prickade stolpen i matchen. Bild: SPT/Sebastian Backman

Finland behövde desperat tre poäng borta mot Serbien. Då steg försvararen Tuija Hyyrynen fram och gjorde slut på en 315 minuter lång måltorka i VM-kvalet. Det betyder att slutspelsdrömmen fortfarande lever för Finland.

Saknad mot Österrike – hjälte mot Serbien. Tuija Hyyrynen har en turbulent vecka bakom sig. I fredags var Juventusförsvararen avstängd och fick hon följa med hur ett trubbigt Finland kammade noll i den viktiga kvalmatchen mot Österrike. Hon är ännu bitter.

– Det var otroligt frustrerande och svårt att ens beskriva. Jag ville verkligen spela och tvingades sitta på läktaren, det harmar fortfarande.

På tisdagen var hon laddad och revanschsugen. Då Finland mötte Serbien var Hyyrynen i sitt esse. Hon slogs och slet i defensiven och var ett vasst vapen i anfallet då det gällde som mest.

När Finlands långa måltorka till slut bröts såg det lekande lätt ut: Olga Ahtinen levererade en läcker lobbpassning bakom den serbiska försvarslinjen och Hyyrynen nickade snyggt och säkert in 1–0 i den 17:e minuten – Finlands första kvalmål sedan den 26 november i fjol.

Hyyrynen riktar ett stort tack till Ahtinen.

– Jag såg att det serbiska försvaret inte hade koll på mig så jag gjorde en löpning bakom linjen. Jag blev lycklig då jag såg vilken fantastiskt smaskig passning Olga levererade. Det var lätt att näta.

Finlands chefstränare Anna Signeul öste beröm över Hyyrynen efter slutvisslingen.

– Hon är oerhört erfaren och det syns. Hon gjorde väldigt, väldigt få misstag och vågade ta skott då hon hade chansen, säger Signeul om den färska italienska mästaren.

Turligt 2–0-mål

De blåvita hade kunnat punktera matchen i första halvlek, men många saknade is i magen i den 33-gradiga hettan. Finland trummade på, men fick inte in bollen i nätmaskorna. Linda Sällström prickade stolpen med en nick i första halvlek och lite senare hade Sanni Franssi ett kanonläge att öka på ledningen – men det ville sig inte.

Serbien var inte heller ofarligt: stundvis höll en storspelande Tinja-Riikka Korpela Finland flytande. Serbien prickade ribban innan HJK-mittfältaren Eveliina Summanen gjorde sitt första landslagsmål. Ett distansskott hittade in i mål via ribban och den serbiska keeperns rygg.

Signeul var inte värst pigg att tala om enskilda spelare efter matchen.

– Det här var en riktig laginsats. Senast klagade jag på att vi var naiva i vissa situationer, i dag var vi verkligen kloka. Alla spelade bra och jag är så jäkla stolt. Vilket bra lag det här kan bli! säger Signeul.

Hyyrynen var inne på samma linje. Med en seger i bagaget inleds semestern i positiva tecken.

– Det känns väldigt bra. Jag är stolt över hur vi slet och kämpade i närkamperna. Det här var en skön revansch för mig. Jag har en lång säsong bakom mig och behöver energi. Nu börjar semestern.

Kvalets svåraste prövning väntar

Tack vare 2–0-segern har landslaget fortfarande chansen att knipa andraplatsen i gruppen. Samtidigt som Finland spelade tvålade Österrike till Israel med hela 6–0. Det betyder att Finland måste kamma hem full pott i de återstående matcherna för att sluta tvåa.

Nu återstår kvalets tuffaste matcher: Finland möter suveräna Spanien borta i augusti och reser sedan till Österrike för kvalavslutningen. Det första mötet mot Spanien slutade 0–2 i Helsingfors.

– Jag tror definitivt att vi har chansen att vinna över Spanien, säger Signeul utan att låta alltför övertygande.

Hon fortsätter:

– Jag var inte nöjd över hur vi spelade senast. Vi var passiva och långsamma. Vi får förbereda oss på att försvara största delen av matchen och ta vara på situationer. Vårt 1–0-mål i dag kom också efter en fast situation.

Hyyrynen lägger ut texten om fortsättningen med eftertryck:

– Så länge det ens finns en liten chans ger vi inte upp. Vi kämpar till slutet och får se hur långt det räcker.

Serbien–Finland 0–2 (0–1)

0–1 Tuija Hyyrynen 17 min.

0–2 Eveliina Summanen 82 min.

Finlands fortsatta kval:

31.8: Spanien–Finland

4.9: Österrike–Finland

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning