Finland gjorde sig förtjänt av sin tur

Bild: Leijonat.fi Pasi Mennander

Finland spelade aggressivt och fick Kanada att framstå som tandlöst och ineffektivt.

En sensation. Men det krävdes lite tur.

Noah Dobsons klubba gick av precis då han hade ett tomt mål framför sig och ett fantastiskt läge att avgöra. I stället satte Toni Utunen segermålet för Finland. Före det hade Maxime Comtois bommat en straff.

Finland gjorde sig förtjänt av sin tur. Unglejonen spelade aggressivt och fick Kanada att framstå som passivt, tandlöst och ineffektivt. Ukko-Pekka Luukkonen gjorde en suverän match i Finlands mål. Spelet i numerärt underläge var perfekt.

Som ofta förut hade Kanada de bättre individerna, men Finland var bättre som lag. På ett individuellt plan var det glädjande att bland annat stortalangen Eeli Tolvanen var på hugget efter en svag start på turneringen.

På pappret hörde Finland till favoriterna inför JVM. Men efter fjolårets JVM-fiasko var det många som tvivlade på chefstränaren Jussi Ahokas förmåga – de hade redan glömt att han lotsat U18-landslaget till ett likaså sensationellt VM-guld 2016.

Vägen till finalen ligger öppen – men det finns absolut ingen orsak att underskatta Schweiz, som satte stopp för Sveriges semifinalsvit. Luca Hollenstein gjorde 41 räddningar och blev den första som höll nollan i JVM mot Sverige sedan Tuukka Rask 2006.

2006 var händelsevis också senast Finland vann en JVM-medalj på nordamerikansk mark. I Vancouver även då. Hur det än går den här gången, var segern över Kanada symboliskt viktig. Finland åker inte längre till Nordamerika för att förlora.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning