Finland gick på knock i JVM-semin – klart för final efter uppvisning

Finland är klart för final i JVM-ishockeyn efter en övertygande insats i semifinalen mot Schweiz. Aleksi Heponiemi satte ett av sex finländska mål. Bild: Lehtikuva/AFP/Getty Images

En chockstart som slog hål på Schweiz. Det blev segerreceptet för Finland i JVM. Efter en semifinal som blev kattens lek med råttan är Juniorlejonen klara för final mot USA.

Sverige stångade sig blodigt mot Schweiz i kvartsfinalen i JVM-ishockeyn utan att lyckas spräcka nollan. Finland behövde inte ens åtta minuter för att sätta fyra puckar bakom turneringens bäste målvakt Luca Hollenstein i semifinalen.

De som hade ställt väckarklockan för att titta på hockeydramatik från Vancouver fick i stället bevittna en blåvit uppvisning. Sällan har ett finländskt ishockeylandslag varit så taggat och beslutsamt från start i en viktig dust.

Juniorlejonen hade tagit med sig enorma mängder självförtroende från kvartsfinalrysaren mot Kanada, satte gasen i botten och klev rakt över de förvirrade schweizarna.

Till slut blev det en blåvit 6–1-vinst. Det betyder att Finland gör USA, som slog Ryssland i den andra semin, sällskap i finalen.

– Vi var väldigt förberedda, gick rakt fram, spelade smart och de hade ingen chans. Det var hela lagets förtjänst att vi vann och nu känns det väldigt bra. Nu är vi där vi vill vara. I morgon ska vi spela vår bästa match, säger förbundskaptenen Jussi Ahokas till Yle.

Mardröm för Schweiz

Finlands allra första finalplats i ett junior-VM som avgörs i Nordamerika säkrades efter en kanonstart. Skrällgänget Schweiz hade inte ett rätt och fick vara med om en mardröm.

I tur och ordning sköt Jesse Ylönen, Aarne Talvitie (två mål) och Henri Jokiharju sönder de schweiziska förhoppningarna om nationens första finalplats någonsin.

Då 7.43 var spelat ledde Finland med 4–0. Resten av semifinalen blev en transportsträcka mot slutsignalen.

Schweiz satte en reducering i powerplay och försökte justera matchbilden med en aggressivare forecheckning i andra perioden, men det var aldrig nära att bli spännande.

Finland tog sig komfortabelt till sin tredje JVM-final under de sex senaste turneringarna. Både 2014 och 2016 blev det guld.

Finalmotståndaren USA jagar i sin tur sitt fjärde guld i junior-VM sedan 2010. Semifinalsegern innebar att amerikanerna säkrade fjärde raka JVM-medaljen.

Finland och USA har redan mötts en gång i den här turneringen. I gruppspelets sista match hade Finland inte mycket att säga till om och förlorade med 1–4.

Natten mot söndag finsk tid väntar det andra mötet. Finalen startar klockan 03.00.

Fakta

Semifinalerna i JVM

Ryssland–USA 1–2 (0–1, 1–1, 0–0)

14.29 0–1 Oliver Wahlstrom (Logan Cockerill, Dylan Samberg)

24.20 0–2 Alexander Chmelevski (Jack Hughes, Mikey Anderson) PP

33.36 1–2 Grigorij Denisenko

Finland–Schweiz 6–1 (4–1, 2–0, 0–0)

0.40 1–0 Jesse Ylönen (Santeri Virtanen)

2.55 2–0 Aarne Talvitie (Rasmus Kupari)

5.53 3–0 Aarne Talvitie (Rasmus Kupari)

7.43 4–0 Henri Jokiharju (Aleksi Heponiemi) PP

16.40 4–1 Philipp Kurashev (Sven Leuenberger) PP

27.56 5–1 Aleksi Heponiemi (Eeli Tolvanen, Anton Lundell)

34.57 6–1 Rasmus Kupari (Kaapo Kakko, Aleksi Heponiemi) PP

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning