Finland fyllde inte sin kvotflyktingkvot i fjol

Migrationsverkets siffror visar att Finland tog emot färre kvotflyktingar i fjol än vad som avtalats. Bild: Christa Lundström/SPT

En del av de kvotflyktingar som borde ha kommit till Finland under fjolåret väntar fortfarande på att kunna resa in. Coronapandemin ledde till att urvalet av kvotflyktingar försvårades i fjol.

I fjol borde Finland ha tagit emot 850 kvotflyktingar. Migrationsverkets statistik, som publicerades på fredagen, visar ändå att endast 730 personer valdes ut.

De flesta som räknades in i kvotflyktingkvoten i fjol kom från Syrien (399 personer) och Demokratiska republiken Kongo (211 personer).

På grund av coronapandemin kunde alla kvotflyktingar inte komma till Finland med en gång. I praktiken kom totalt 661 kvotflyktingar till Finland i fjol, medan resten kommer senare.

I vanliga fall väljs kvotflyktingarna ut under urvalsresor. På grund av pandemin kunde endast en urvalsresa göras. Under urvalsresan till Ankara i Turkiet valdes 249 personer ut som kvotflyktingar. Resten av flyktingarna valdes ut på distans utifrån intervjuer och dokument i enlighet med FN:s flyktingorgan UNHCR:s rekommendation.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning