Finland först-demonstranterna ger inte upp – polisen övervakar torget

POLISBIL PÅ PLATS. En polisbil står parkerad på Järnvägstorget för att se till att ingen försöker starta en ny demonstration. Men läget är lugnt. – I dag har vi inte sett till några demonstranter. Mest hjälper vi turister att läsa kartor och hitta till olika sevärdheter, berättar poliserna i bilen. Bild: Maja-Stina Andersson

De invandringskritiska demonstranterna har fortsatt försöka samlas på Järnvägstorget, trots att polisen vräkte protestlägret i förrgår.

Förbipasserande rapporterar till HBL om nya försök att upprätta en Finland först-demonstration på Järnvägstorget. Demonstrationen som under flera månader fungerade som en protest mot de asylsökandes demonstration på andra sidan torget, vräktes av polisen i måndags.

Orsaken till vräkningen var att demonstrationen ansågs innebära en omedelbar fara för säkerheten då demonstranterna misstänks för flera fall av misshandel mot förbipasserande. Droppen som fick bägaren att rinna över var de tre misstänkta misshandelsfallen mot förbipasserande som skedde i helgen.

Demonstrationen blev också olaglig i och med att demonstranterna vägrade följa polisens tidigare skriftliga förordningar om hur säkerheten och ordningen skulle förbättras.

Men nu fortsätter alltså protesterna. Enligt Helsingforspolisens kommunikationschef Juha Hakola finns det ändå väldigt lite dramatik att orda om:

– Utgångsläget är att polisen inte för tillfället tillåter den här demonstrationen. Därför agerar vi om någon försöker starta en ny demonstration, säger han.

Har det alltså gjorts flera försök?

– Det finns personer som gjort ärendet till sin hjärtesak. Om de försöker demonstrera, griper polisen in. Det kan säkert fortsätta så här en tid, så länge personerna får vatten på sin kvarn när de uppmärksammas i både traditionella och sociala medier.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning