Finland förlorade spurtstriden om efterlängtad stafettmedalj – Norge tog tionde raka VM-guldet

Iivo Niskanen, Aleksander Bessmertnych och Martin Johnsrud Sundby sprängde fältet på andra etappen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Finlands stafettmanus höll hela vägen. Trots det blev finländarna utan VM-medalj. I spurten var Perttu Hyvärinen chanslös mot Frankrike.

En mästerskapsmedalj i en herrstafett har varit en raritet för Finland. På fredagen gick den blåvita kvartetten ut för att försöka hämta hem den första medaljen på tio år.

Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Matti Heikkinen och Perttu Hyvärinen ingick i det finländska laget. På förhand var Finlands manus enkelt: Ryck på klassiskt och håll ut på fristil.

Det höll nästan hela vägen till medalj, men Finland slutade fyra i VM-stafetten efter förlust i spurten mot Frankrike.

På klassiskt gjorde startmannen Hakola sitt och höll ställningarna. Niskanen skapade lucka tillsammans med Martin Johnsrud Sundby och Aleksander Bessmertnych på andra etappen.

– Det var ingen dans på rosor, men jag försökte hålla marginalen till täten så liten som möjligt. Man kan bara förlora en stafett på första etappen, säger Hakola till Yle.

– Allt gick enligt vår plan, säger Niskanen till Yle.

Medaljtrion från onsdagens individuella lopp plågade de andra rejält på andra sträckan. På sista varvet tryckte Niskanen gasen i botten och då tvingades svensken Calle Halfvarsson släppa.

Nytt norskt guld

Halfvarsson kroknade fullständigt och var nästan trettio sekunder efter tättrion. Frankrikes och Tysklands avstånd var ännu större.

– Banan var ganska lätt, men jag tror att det skulle ha kunnat bli en ännu större marginal, säger Niskanen.

Det finländska manuset höll fullt ut till den sista kilometern på tredje sträckan. Då simmade Matti Heikkinen i mjölksyra, tappade sjutton sekunder till Norge och Ryssland och växlade bara sju sekunder före Frankrike.

På ankarsträckan körde Perttu Hyvärinen om bronset mot Richard Jouve. Fransosen är en duktig spurtare och Hyvärinen var pressad att haka av Jouve i terrängen.

Det gick inte. Tempot var beskedligt och Hyvärinen hade inte krafter för att avgöra. Jouve var överlägsen på upploppet och snuvade Finland på bronset.

Guldkampen avgjordes överraskande fort i ösregnet på ankarsträckan. Sergej Ustiugov tappade alla krafter och fick se Johannes Høsflot Klæbo säkra ett norskt guld.

Därmed fortsätter norska herrarnas långa guldsvit i VM-stafetter. Norge har vunnit alla VM-guld i stafett på 2000-talet. Det här är den tionde raka triumfen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning