Finland förlorade i Aten – men vann gruppen

Albin Granlund (i förgrunden) har oflyt och sätter bollen i eget mål. Men Finland grejade gruppsegern ändå. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sällan har väl en uddamålsförlust smakat så fantastiskt bra. Trots 1-0 till Grekland säkrade Finland gruppsegern och därmed kan laget åka till Budapest utan någon som helst press på sig.

ATEN

De som hade förväntat sig en ursinnig press och blixtrande offensiv av Grekland inledningsvis blev snabbt besvikna. På ett ödsligt Olympiastadion långt utanför stadskärnan hade visserligen Kostas Mitroglou ett alldeles ypperligt läge efter två minuter men skottet höll ingen klass alls.

Finland spelade smart, höll boll och drog ner på tempot. Teemu Pukki fick en perfekt genomskärare av Robin Lod då Finland vann boll och vände snabbt. En dålig bollberöring gjorde att Odisseas Vlachodimos hann emellan.

Jasse Tuominen hade efter en halvtimmes spel en chans som bara ska sitta. Ett mönsteranfall gav BATE-proffset ett friläge från tio meter men bollen gick en bra bit utanför. Teemu Pukkis passning hade varit värd ett bättre öde.

Före det hade hemmalaget något överraskande tagit ledningen. Överraskande därför att Finland verkade ha rätt bra koll på läget. Det var främst Kostas Fourtnounis känsliga passningar som orsakade Markku Kanervas mannar vissa problem. Grekerna fick mittbacksstjärnan Kostas Manolas skadad i ett tidigt skede. Romaspelaren landade olyckligt i en luftduell, vristen tog stryk och så var matchen över för honom.

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Målet kom efter att kaptenen, den rutinerade Vasilis Torosidis, kom runt på sin kant och fann en helt ren Dmitris Pelkas framför mål. Lukas Hradecky tog nicken från några meter men bollen studsade ut på Albin Granlund och in i mål.

Jasse Tuominen skapade ett ypperligt åt sig i början av andra halvlek men han är nu ingen stor målskytt. 23-åringen gör mycket rätt ute på planen, har snabbheten och tekniken och en grym arbetsmoral som gör honom till en värdefull spelare för vilken tränare som helst men avsluten lämnar för ofta för mycket att önska.

Efter den chansen fick Finland finna sig i att bli tillbakapressade en längre stund. Grekland fick bättre fart på både passningar och fötter och Finland backade allt djupare ner mot Hradecky. Det osade katt några gånger men de grekiska avsluten höll inte riktigt klassen.

Spelet jämnade ut sig, Finland lyckades hålla bollen i lite längre sjok och den värsta grekiska ivern avtog. Särskilt vackert var inte det finska spelet och matchen lär knappast användas som något undervisningsmaterial i Eerikkilä.

Men i den allt kyligare kvällen i Aten var det en sak som gällde framför allt annat. Att nå resultat. Att Lukas Hradeckys nolla sprack minns ingen och Albin Granlunds självmål hörde till de mer angenäma.

Finland hade via sina starka tag i september och oktober skapat sig själv ett så gynnsamt utgångsläge att inte ens en förlust gjorde något.

Gruppsegern innebär att Finland alltså, om laget inte tar sig till EM via det "riktiga" kvalet får spela playoff på våren 2020. En bakdörr står alltså på glänt i vilket fall som helst.

EM-kvalgrupperna lottas i december och det är ingen högoddsare att Finland inte är ett lag särskilt många motståndare vill ha i sin grupp. Finland har i Nations League med eftertryck visat att man kan nå resultat. Och också en förlust kan kännas som en seger.

Finland: Lukas Hradecky; Albin Granlund, Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Jere Uronen; Robin Lod, Glen Kamara, Joni Kauko, Pyry Soiri (73 min Fredrik Jensen); Teemu Pukki, Jasse Tuominen (83 min Juha Pirinen).

Finland möter Ungern i Budapest på söndag. Matchen saknar betydelse då Finland redan säkrat gruppsegern.

Grupperna för EM-kvalet lottas i december. Playoff via Nations League spelas i mars 2020.

Finland mot Grekland genom tiderna:

1966: Grekland-Finland 2-1

1967: Finland-Grekland 1-1

1978: Finland-Grekland 3-0

1978: Grekland-Finland 8-1

1991: Finland-Grekland 1-1

1991: Grekland-Finland 2-0

1994: Grekland-Finland 4-0

1995: Finland-Grekland 2-1

1999: Grekland-Finland 2-1

2000: Grekland-Finland 1-0

2001: Finland-Grekland 5-1

2008: Grekland-Finland 2-1

2014: Finland-Grekland 1-1

2015: Grekland-Finland 0-1

2018: Finland-Grekland 2-0

2018: Grekland-Finland 1-0

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning