Finland föll efter svag andra halvlek – Joronen: Vi saknar ett par procent i vårt spel

Grekland visade klass i andra halvlek och vann rättvist. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Finland återfinns i seedningsgrupp fyra. Detta står klart efter att laget föll med 1-2 i kvalavslutningen mot Grekland i Aten.

Någon intensitet att tala om var det inte tal om i första halvlek. Grekerna hade inte så mycket att spela för och Finland brände sitt bästa krut på fredagen i Helsingfors.

Grekland hade mera boll men var väldigt mediokra i de sista passningarna. Ett läge skapade värdarna men då var Jesse Joronen med på noterna. Bresciamålvakten var snabbt nere på Bakasetas vassa nick.

Finland hade svårt att skapa något nämnvärt. Men plötsligt blixtrade Teemu Pukki till, snodde bollen av den grekiska kaptenen Kostas Stafylidis, avancerade och placerade bollen förbi Odisseas Vlachomidos. Iskallt. Ett mål värdigt en skyttekung.

Efter paus tryckte Grekland på gasen. Petros Mantalos gjorde 1-1 ett par minuter in på andra halvlek. Finland defensiv gick bort sig och Joronen var chanslös på skottet från närhåll.

– Det känns väl som att vi inte riktigt får i gång vårt spel. Kanske att vi saknar ett par procent av vår potential. Då blir det svårt mot ett så pass bra lag som Grekland är, säger Joronen som hörde till de bästa i Finland.

Många i Finland underpresterade. Robin Lod brukar vara en tongivande spelare i landslagssammanhang men kvällen i Aten hörde inte till hans största i de här sammanhangen. Simon Skrabb hade det också tungt. Leo Väisänen hörde till ljusglimtarna.

– Vi gör en hyfsat bra första halvlek. Efter paus tappar vi successivt greppet, säger Väisänen.

Ett fint anfall kom Finland till i andra halvlek. Jukka Raitala hittade Pukki med en läcker boll men Pukkis avslut gick utanför. Normalt sett ett läge Norwichanfallaren sätter.

– Jag blev väl lite ivrig och borde ha haft mera kyla där. Mål och kanske att vi hade vunnit, säger Pukki.

Då Pukki inte förvaltade sin chans högg grekerna. Joronen tog första skottet men ett passivt finskt försvar kunde inte hindra Konstantinos Galanapoulos från att trycka in segerbollen.

– Klart att det stör att vi förlorar. Men samtidigt kan vi vara stolt över det vi åstadkommit, säger Pukki som ser fram emot tisdagens folkfest i Helsingfors.

– Det blir skoj. Hoppas det kommer mycket folk.

Någon vass slutspurt kom inte Finland med. Det var betydligt närmare 3-1 än 2-2 i den varma kvällen på ett ödsligt Olympiastadion.

Den metodik och jävlaranamma som fört Finland till EM nästa sommar fanns inte riktigt där. Förberedelserna inför Greklandmatchen var långt ifrån den optimala och med tanke på utgångsläget var det inte så överraskande att insatsen inte var riktigt hundraprocentig.

– På attityden föll det inte. Men vi kom väl inte riktigt upp i maximal nivå. Det var hur som helst jätteroligt att spela. Jag njöt av varje sekund, säger Rasmus Schüller.

Chefstränare Markku Kanerva valde inte alldeles överraskande att lyfta in lite nytt folk i startelvan. Matchen mot Grekland visade med all önskvärd tydlighet att Finland behöver alla sina bästa spelare för att kunna rubba lag av Greklands kaliber.

- Eftersmaken är lite bitter. Ett fint kval men en sämre avslutning löd Kanervas analys.

– De kommer åt att spela för mycket mellan våra linjer och då blir det svårt. Grekland är ett bra lag, säger Kanerva.

Förlusten innebär att Finland återfinns i den fjärde seedningskorgen då grupperna lottas i Bukarest 30 november. Det mesta talar redan nu för att det blir en grupp med Finland, Belgien, Danmark och Ryssland.

Tufft värre med andra ord.

Mål: 27 min Teemu Pukki 0-1, 47 min Petros Mantalos 1-1, 70 min Konstantinos Galanapoulos 2-1.

Finland: Joronen, Toivio (59 min Lam), S. Väisänen, L. Väisänen, Raitala,Lod, Schüller (77 min Jensen), Kauko, Kamara, Skrabb (77 min Soiri), Pukki.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning