Finland fick sin 100-årspresent: en svensk frihetsgudinna

Den ser ut att sväva fyra meter upp i luften och har en sprutande fontän. Konstverket Free Fall är Sveriges gåva med anledning av att Finland firar sina hundra år som självständig nation.

Den bronsfärgade frihetsgudinnan är skapad av den svenska konstnären Anna Uddenberg. Hon har utgått från en kvinna som åker på en så kallad flyboard, som är en bräda utrustad med vattenjetmunstycken.

– Jag har länge varit intresserad av vad som händer när upplevelser blir till produkter och vice versa. Flyboarding är en aktivitet som iscensätter samtida föreställningar om hur framtiden ser ut, samtidigt som det för tankarna till begrepp som frihet, säkerhet och teknologi, säger konstnären i ett pressmeddelande.

Den svenska gåvan avtäcktes under tisdagskvällen på kulturcentret Hanaholmen i Helsingfors.

Juha Sipilä, Anna Uddenberg och Stefan Löfven på Hanaholmen. Bild: Jakke Nikkarinen

Sveriges statsminister Stefan Löfven, som var på plats, hyllade det egna landets relationer med Finland. På plats fanns också den finska statsministern Juha Sipilä.

– Vi står varandra nära på de flesta områden. Näringslivet är sammanflätat. Vi är varandras viktigaste handelspartner. Vi har under de senaste åren fördjupat det svensk-finska försvarssamarbetet. Vi skapar trygghet och säkerhet tillsammans. Jag välkomnar de kommande 100 åren av fördjupat svensk-finskt samarbete, sade Löfven.

Konstverket Free Fall är den ena delen av Sveriges gåva till Finland. Den andra delen är en storsatsning på gemensam skogsforskning. Där ingår tvååriga tjänster för finska och svenska forskare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03