Finland fick pandor – mycket oklart kring deras blivande hem

På den här bilden från slutet av december är pandatvillingarna på djurparken i Guangzhou två månader gamla. Bild: Lehtikuva/AFP/Str

Vasa förvaltningsdomstol har stoppat Etseri stads finansiering av pandaprojektet i Etseri djurpark. Finansieringsgarantin för pandahuset stoppades i fredags efter att en man från Etseri hade överklagat beslutet, rapporterar bland annat Ilkka, Helsingin Sanomat och Ilta-Sanomat.

Mannen vill förhindra att Etseri stad slarvar bort skattebetalarnas pengar på pandahuset. Mannen säger till Ilta-Sanomat att han är rädd för att stadens ekonomi rasar ihop på grund av pandaprojektet.

Stadsfullmäktige i Etseri beviljade i januari Ähtärin eläinpuisto Oy en proprieborgen på 8,2 miljoner euro för att bygga ett pandahus.

Under den kinesiske presidenten Xi Jinpings nyligen avslutade besök i Finland blev det klart att Kina lånar ut två jättepandor till Finland i 15 år. Pandorna ska placeras i djurparken i Etseri.

Pandorna väntas till Finland senast i december. Det har inte avslöjats hur mycket Finland betalar för sin andel i pandaprojektet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning