Finland fick pandor – mycket oklart kring deras blivande hem

På den här bilden från slutet av december är pandatvillingarna på djurparken i Guangzhou två månader gamla. Bild: Lehtikuva/AFP/Str

Vasa förvaltningsdomstol har stoppat Etseri stads finansiering av pandaprojektet i Etseri djurpark. Finansieringsgarantin för pandahuset stoppades i fredags efter att en man från Etseri hade överklagat beslutet, rapporterar bland annat Ilkka, Helsingin Sanomat och Ilta-Sanomat.

Mannen vill förhindra att Etseri stad slarvar bort skattebetalarnas pengar på pandahuset. Mannen säger till Ilta-Sanomat att han är rädd för att stadens ekonomi rasar ihop på grund av pandaprojektet.

Stadsfullmäktige i Etseri beviljade i januari Ähtärin eläinpuisto Oy en proprieborgen på 8,2 miljoner euro för att bygga ett pandahus.

Under den kinesiske presidenten Xi Jinpings nyligen avslutade besök i Finland blev det klart att Kina lånar ut två jättepandor till Finland i 15 år. Pandorna ska placeras i djurparken i Etseri.

Pandorna väntas till Finland senast i december. Det har inte avslöjats hur mycket Finland betalar för sin andel i pandaprojektet.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning