Finland får en ny ambassadör i Köpenhamn

Bild: Pressbild

Ambassaden på Sankt Annæ Plads 24 får en ny chef i höst. Östkännaren Vesa Vasara tar över stafettpinnen efter den nuvarande ambassadören Ann-Marie Nyroos.

Ambassaden ligger ett stenkast från det kungliga residenset Amalienborg i centrum av Köpenhamn.

Vasara lämnar nu posten som biträdande avdelningschef på utrikesministeriets östavdelning där han jobbat sedan hösten 2014. Innan det basade han för enheten för Nordeuropa.

Det finns speciellt en sak som kommer att prägla förhållandet mellan Finland och Danmark den kommande tiden, tror den blivande ambassadören.

– Finland tar över ordförandeskapet efter amerikanerna i Arktiska rådet i maj. Givetvis är Arktiska rådet ytterst viktigt för Danmark på grund av Grönland, säger Vasara på telefon från Oslo.

Dessutom råkar det sig så att Aleksi Härkönen, som är Vasaras tidigare chef, är Finlands arktiska ambassadör.

Han säger att Danmark är viktigt för Finland i många avseenden om man tittar på Östersjöpolitik, den nordiska dimensionen, handels- och kulturella frågor. För att nu nämna några.

Ambassadsjobbet är inte nytt för honom, han har tidigare varit ställföreträdare för ambassadören i Tallinn. Jobbat har han gjort på ambassaderna i Berlin, Bonn och Moskva.

Tidigare har han också varit ställföreträdare för Finlands ständiga representant vid OSSE i Wien.

Vasara, som började jobba på utrikesministeriet 1995, tillträder sin nya post den 1 september.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning